Nacrt strategije nije Sveto pismo

Izvor: S media, 29.Jul.2011, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt strategije nije Sveto pismo

Naše je pravo da napišemo tekst medijske strategije koji će biti ili identičan sa Nacrtom koji je izradila radna grupa ili ćemo iskoristiti samo određeni deo tog predloga teksta. Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva je imalo ugovorni odnos sa novinarskim udruženjima čiji je predmet bio izrada Nacrta strategije za potrebe Ministarstva. Članovi radne grupe su ispunili obavezu, napisali tekst predloga, za to dobili odgovarajuću novčanu naknadu i time svaki angažman >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << udruženja prestaje - ističe Dragana Milićević Milutinović, državna sekretarka u ovom ministarstvu.

Povodom izjave predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića da Vlada možda priprema potpuno novi tekst strategije, ona kaže da je „zapanjena“ i da ne zna kako Obradović dolazi do „nezvaničnih i pouzdanih informacija na koje se poziva“. Kako kaže, nju niko posle javne rasprave nije zvao da traži sastanak, određene informacije i slično o procesu pisanja strategije.

- Nacrt strategije koji je izradila radna grupa nije sveto pismo. Inače, od Evropske komisije dobili smo primedbe na 30 strana na tekst Nacrta od 22 strane. U obavezi smo da tekst upriličimo sa evropskim standardima i evropskim pravom i to ćemo uraditi. Gospodin Obradović je verovatno zaboravio da cilj strategije nije zadovoljavanje nečijih interesa, već interesa građana da budu informisani. I to ćemo im omogućiti - objašnjava Milićevićeva za Danas.

Prema njenim rečima, konačan tekst medijske strategije biće završen u septembru, a na Vladi je da odluči da li će usvojiti ili ne. Ona dodaje da ne vidi razlog da se pozivaju predstavnici udruženja na konsultacije u vezi sa konačnim tekstom, jer su oni svoj deo posla odradili. Milićevićeva kaže i da je stigao veliki broj različitih stavova u odnosu na ponuđene u Nacrtu.

Predstavnici medijskih udruženja čiji su predstavnici učestvovali u pisanju Nacrta medijske strategije dele strahove koje je izneo predsednik NUNS-a i zabrinuti su što nemaju zvaničnih informacija od Ministarstva.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kaže za Danas da se uočava sklonost ove vlade da radi mimo procedure, kao ni da dosad Ministarstvo nije javno iznelo svoje ideje i rešenja. Ona dodaje da se nada da se neće ponoviti situacija kao što je bila sa Zakonom o elektronskim komunikacijama i Zakonom o javnom informisanju.

Predsednik Asocijacije medija Veselin Simonović kaže za taj list da nema nikakve informacije o tekstu strategije, ali da ako se stvarno sprema potpuno novi tekst, različit od onog koji je predložila radna grupa, za ovu asocijaciju će biti nevažan i neće biti smatran kao relevantan dokument.

Član radne grupe ispred ove asocijacije Zoran Sekulić, takođe, tvrdi za Danas da postoje razne nezvanične verzije u vezi sa strategijom, ali da se najviše pominje to da se sprema novi tekst.

- Sve se kreće u tom pravcu i delim zabrinutost koju je izneo Vukašin Obradović - napominje Sekulić.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Saša Mirković navodi da je problem i to što Ministarstvo na svom sajtu nije objavilo sve primedbe i sugestije koje su pristigle tokom javne rasprave. On se, takođe, nada da se neće ponoviti loša praska donošenja medijskih zakona.

(Danas)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.