Nacrt: Verske službe i u vojsci

Izvor: B92, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt: Verske službe i u vojsci

Religijski obredi i u vojsci

Beograd -- Nacrtom zakona o vojsci predviđeno je da se, radi ostvarivanja slobode veroispovesti, verske službe organizuju i u Vojsci Srbije.

Kako se navodi u radnoj verziji tog dokumenta, na osnovu analiziranih "iskustava stranih armija i srpske tradicije", još 2000. godine započet je rad na stvaranju uslova za "uvođenje i razvoj verskog života" u vojsci, što podrazumeva i prisustvo sveštenika u kasarnama, koji bi se "starali o religioznim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebama vojnika".

Krajem 2003. godine doneta je odluka o tome, a radni tim Ministarstva odbrane i Vojske predložio je model za sprovođenje te inicijative, koju je prihvatio Sinod Srpske pravoslavne crkve.

Predstavnici tzv. tradicionalnih verskih zajednica takođe su podržali plan Vojske da u svoj sredini omogući ostvarivanje verskih prava svojim pripadnicima koji za to imaju potrebe.

Da bi se to i realizovalo potrebno je da Skupština Srbije usvoji zakon o vojsci, kao i da se propišu nova pravila službe za te potrebe, čime će biti stvorene pravne pretpostavke za izražavanje verskih potreba u oružanim snagama.

U članu 26 sadašnjeg Nacrta zakona o vojsci, navedeno je da "Vlada uređuje vršenje verske službe u Vojsci Srbije".

"Međusobna prava i obaveze Ministarstva odbrane i tradicionalnih crkava i verskih zajednica u vezi s ostvarivanjem verskog života u Vojsci Srbije uređuju se posebnim ugovorom", piše u članu 27 tog pravnog akta.

Nacrti zakona o vojsci i odbrani objavljeni su 1. avgusta na Internet-sajtu Ministarstva odbrane, čime je započela javna rasprava, a, prema proceduri, naredne verzije dva zakonska rešenja, u pročišćenom obliku, biće urađene u septembru.

Prethodno će biti nastavljeno prikupljanje predloga i sugestija stručne javnosti i organizovanje tribina, kako bi ta dva značajna akta u narednom periodu bila upućena nadležnim telima Skupštine Srbije na razmatranje.

Potom se, prema proceduri, nacrti tih zakonskih rešenja šalju Vladi Srbije, koja ih, u daljem postupku, prosleđuje Skupštini Srbije na usvajanja, što se očekuje do kraja godine.

Nacrte zakona o odbrani i vojsci izradila je radna grupa Ministarstva odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.