Nacionalni savet pritiska medije

Izvor: Akter, 23.Apr.2015, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni savet pritiska medije

Bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je da je na toj funkciji "morao da čini" prema medijima stvari s kojima se nije slagao, ali je dodao da se ni novinari ne bune protiv toga

Korhec je u intervjuu za nedeljnik na mađarskom jeziku "Porodični krug" (Čaladi ker) rekao da on nije vršio pritisak na medije, ali su "po svemu sudeći" to činili "drugi".

"Mediji i novinari se baš i nisu bunili protiv toga", rekao je Korhec.

Po njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << rečima, većina zaposlenih u listovima "Mađar so" i "Het Nap", kao i na Radio-televiziji "Panon" "prihvata ovakvo stanje iz ovog ili onog razloga".

On je ocenio da se stanje u medijima na mađarskom ne može posmatrati odvojeno od opšteg stanja medija na srpskom jeziku.

"Želeo bih da Mađar So ili RTV Panon otvore prozor ka javnosti gde bi se mogli ukrštati argumenti", kazao je Korhec.

U vezi sa smenjivanjem Čabe Presburgera sa pozicije glavnog urednika lista "Mađar so" 2011. godine, on je rekao da je "na osnovu činjenica" bio uveren u to da je Presburger činio "krupne greške".

"Ali nisam mislio da njega po svaku cenu treba udaljiti", rekao je Korhec.

Dodao je da nema ambiciju da bude predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), jer nikada nije ni bio član te partije, ali je ocenio da je unutar stranke potrebno pokrenuti dijalog, između ostalog i o tome koliko je u SVM prisutan autoritarni princip.

Korhec je ocenio da su SVM i Nacionalni savet Mađara u sukobu s mladim intelektualcima, i dodao da je u Nacionalnom savetu mnogo manje intelektualaca i univerzitetskih profesora, nego što je ih je bilo ranije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.