Izvor: B92, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna strategija za mlade

Beograd -- Rad na nacionalnoj strategiji za mlade, koji je počeo u julu, treba da bude završen do kraja godine.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja još nema taj dokument, a njegova izrada treba da poboljša standard mladih u svim oblastima života i da ih podstakne da budu društveno angažovani. Odabrano je osam ključnih tema za budućnost mladih, a to su obrazovanje, zapošljavanje, bezbednost, socijalna pitanja, aktivizam, ekologija i slobodno vreme.

U stvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog dokumenta, pored Ministarstva omladine i sporta, učestvuje nekoliko savetodavnih odbora, među njima Odbor omladinskih nevladinih organizacija, podmlaci političkih partija, međunarodni partneri.

"Treba istaći značaj neformalnog obrazovanja, volonterski rad, značaj informisanja, poštovanje ljudskih prava, a to je deo za koji je zaduženo Ministarstvo omladine i sporta", kaže državna sekretarka tog ministarstva Vesna Piperski-Tucakov.

Više od 50 organizacija civilnog društva učestvuje u izradi strategije, kroz organizaciju okruglih stolova na teritoriji Srbije. Na njima učestvuju mladi od 15 do 30 godina, koji najpre identifikuju probleme, zatim predlažu rešenja i one koji bi trebalo njima da se bave.

Nevladina organizacija Centar za razvoj parlamentarne debate zadužena je za sprovođenje okruglih stolova u šest beogradskih opština, kaže Dušan Vukanović iz te organizacije. "Ključni problemi, koje smo do sada identifikovali tokom okruglih stolova, su problemi zapošljavanja i obrazovanja, koji su povezani", kaže on.

"U školama nema prakse, po završetku školovanja malo radnog iskustva, za razliku od zapadnih zemalja, gde se čak i volontiranje računa kao radni staž. Srednjoškolcima, studentima i svima koji su u procesu obrazovanja, definitivno su problemi vezani za odnos s nastavnicima, profesorima i kadrovska rešenja", kaže Sunčica Mitić iz tog centra. "U Srbiji je malo slobodnih mesta, kažu da se školuju za nešto za šta posle neće imati posao", kaže ona.

Na osnovu prikupljenih podataka biće napravljeni akcioni planovi za svaku oblast, a predviđeno je i otvaranje lokalnih kancelarija za mlade.

Pošto je sada društveno aktivno samo šest odsto mladih, jedan od glavnih ciljeva strategije jeste da se njihov broj poveća, kaže Vesna Piperski-Tucakov. "Mladi treba da se uključe ili u nevladine organizacije ili u podmladak političkih partija ili neka neformalna udruženja građana i mi ćemo izdvojiti znatna finansijska sredstva koja će tome biti namenjena", kaže ona.

Izradu strategije prati i kampanja Zamisli život, a napravljene su brošure i istoimeni sajt. Na njemu mladi mogu da se obaveste u kojoj fazi je izrada strategije, kako mogu da se uključe i šta se od njih očekuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.