Nabavka proteza za kerušu Milu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 15.Apr.2010, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nabavka proteza za kerušu Milu

Beograd -- Pokrenuta akcija za pomoć psu kome su odsečene sve četiri šape. Podignuta krivična prijava protiv NN lica.

Jedina šansa da pas kome su odsečene sve četiri šape nastavi da živi je specijalna proteza, a potom i zbrinjavanje. Vest koja je šokirala mnoge mobilisala je brojne pojedince i organizacije da pomognu, ali i otvorila pitanje o nasilju i zaštiti životinja.

Umesto da bude nečiji kućni ljubimac jednogodišnja mešanka Mila postala je žrtva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Neko joj je odsekao sve četiri šape i ostavio na ulici u naselju Medaković.

Zahvaljujući devojci koja ju je izmučenu pronašla ispod svog automobila i veterinaru koji joj je pomogao, Mila je za sada zbrinuta, a uprkos svemu, tokom spasavanja, nije pružala nikakav otpor niti je bila agresivna.

Veterinarska inspekcija je podnela krivičnu prijavu protiv NN lica, a za počiniocima tragaće policija.

Kazne za ovako drastične slučajeve su rigorozne i prema Zakonu o dobrobiti životinja mogu ići do tri godine strogog zatvora.

Direktor uprave za veterinu Zoran Mićović kaže da do sada nije imao prilike da vidi ovakav slučaj i nada se maksimalnoj kazni za počinice.

"Mislim da je to prava mera za te ljude, tj neljude koji su ovo učinili. Takav zločin ja nisam video u svojoj praksi. Video sam polomljena rebra, video incidentne situacije kada neko u afektu nešto uradi, nešto ružno, ali da uhvati psa da ga drži dok mu neko seče noge, i to sve četiri - a vidi se da je neki miran pas, neka dobrica - prosto je to neverovatno”, kaže Mićović.

Prema proceni veterinara, Mila je osakaćena ležala više od nedelju dana, zadobila je upalu kostiju, izgubila dosta krvi i pravo je čudo što je živa. Stručnjaci takođe ocenjuju da takve povrede nije mogla da nanese samo jedna osoba.

Vest da usred Beograda životinji koja ne može da se zaštiti i odbrani neko može da nanese nesnosan bol i patnju šokirala je mnoge.

Filmski reditelj Goran Paskaljević iz organizacije "SOS animals”, smatra da celo društvo treba da se angažuje u suzbijanju nasilja nad životinjama.

"Ovo jeste monstruozno, ali naći rešenje... Kako da ga nađete? Morate da ga tražite da se celo društvo angažuje da bude manje nasilja i da se nasilje u korenu seče. A ne da se dozvoli da se nasilje razvija i prođe nekažnjeno, vrlo često”, kaže on.

"Nadam se da će policija uspeti da nađe ko je to učinio i onda možemo svi da se nadamo da će krenutu nabolje i da će ovakve stvari prestati da se događaju, a događaće se i sa ljudima ako nastavi da se događa sa životinjama”, upozorava Paskaljević.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je izjavio da je grad spreman da kupi proteze za Milu. U akciju spasavanja i udomljavanja nesrećnog psa uključile su se brojne organizacije i pojedinci iz zemlje i inostrantsva.

A na apel B92 javilo se nekoliko stotina ljudi iz celog sveta koji žele da pomognu lečenje kuje Mile. Fond B92 je otvorio akciju prikupljanja novca za proteze za mešanku Milu. Svi koje žele da se uključe mogu da se jave na adresu protezezamilu@b92.net.

B92 se svima zahvaljuje i pošto već ima nekih rešenja, obaveštavaćemo sve koji su nam se javili o tome kako da se na najbolji mogući način uključe u akciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.