Nabavka novih skenera i magnetnih rezonanci do kraja godine

Izvor: RTS, 11.Mar.2016, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nabavka novih skenera i magnetnih rezonanci do kraja godine

U zdravstvenim ustanovama ukupno ima 47 skenera i 17 magnetnih rezonanci, ali to je nedovoljno. Na neku dijagnozu, u proseku pola godine, čeka oko 17.000 građana.
Nadležni najavljuju nabavku nove dijagnostičke opreme do kraja godine, a sada se procenjuje gde najviše nedostaju aparati i šta je potrebno nabaviti.

"Direktor pita direktora: Ako bismo danas zakazivali bolesnika za magnetnu rezonancu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glave, a bolesnik nije hitan, kada bi to bilo?", pita direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin. Odgovor: Oktobar ove godine.
Klinički centar Srbije ima četiri magnetne rezonance. Aparati rade u dve smene, a dva puta mesečno i vikendom. Dnevno bude do 100 pregleda pa ipak, na listi čekanja je više hiljada građana.
"Mi smo pre šest meseci imali mnogo kraće liste čekanja za magnetnu rezonancu. Za slikanje glave bilo je dva meseca, a za ostale organe mesec i po, a onda su se desili kvarovi u 'Bežanijskoj kosi', Zavodu za zaštitu železničara, onkologiji i centrima kao što je Užice i pacijenti su pohrlili ka nama", kaže dr Ašanin.
U Kliničkom centru je šest skenera, od kojih dva u Urgentnom centru rade non-stop. Nedovoljno aparata za rad punom parom, pa se često kvare. Tako je u januaru i ustanova koja zbrinjava najviše pacijenata sa moždanim udarom, bila skoro mesec dana bez jedinog skenera.
Kako im jedan aparat nije dovoljan, u donatorskim akcijama prošle godine prikupili su oko 100.000 evra. Nedovoljno za novi skener. 
"Što se tiče magnetne rezonance, devedeset odsto naših pacijenata su spoljni pacijenti, a na listi čekanja je oko 1.200 ljudi. Mislim da je to vrlo pristojno, čeka se nekih šest meseci", kaže direktor Bolnice "Sveti Sava" prof. dr Milan Savić.
"Magnet za ljubav" naziv je humanitarne akcije pokrenute i za Dečju bolnicu u Novom Sadu, jer je i njima neophodna magnetna rezonanca. Liste čekanja ne mimoilaze ni dečje ustanove.
Direktor Instituta za majku i dete prof. dr Radoje Simić kaže da za hitne slučajeve nema čekanja, ali da se u zavisnosti od vrste patologije čeka od jednog do tri meseca.
U ovoj godini, ukoliko nadležni održe obećanja, najveći pomak osetiće se u radioterapiji. Novi bunkeri za četiri aparata koje je država već kupila sada se grade, a zahvaljujući kreditu Svetske banke, očekuje se i tender za još šest aparata.
"Tu je bilo najviše čekanja, ali to će, nadam se, biti rešeno ove godine, i to je za mene događaj veka", ističe v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju prof. Radan Džodić.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić kaže da su u pregovorima sa Svetskom bankom kako bi se relokacijom finansijskih sredstava od 30 miliona evra obezbedila dodatna sredstva za kupovinu magneta, skenera i ultrazvučnih aparata u 2016. godini.
Do tada, dobra vest iz Niša. Liste čekanja biće kraće, jer Klinički centar odnedavno ima dve magnetne rezonance.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.