Na udaru države

Izvor: Danas, 09.Dec.2014, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na udaru države

Novinarka Radija Slobodna Evropa Kadidža Ismailova, koja je pisala o korupciji i kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu, uhapšena je za vikend u Bakuu, po optužbi da je svojim postupcima navela jednog čoveka na samoubistvo. Sud u Bakuu naložio je da Ismailova ostane iza rešetaka do suđenja po optužbi, za koju je zaprećena zatvorska kazna do sedam godina. Ona se sumnjiči da je ubedila svoje pretpostavljene da ne angažuju jednog novinara, što je okvalifikovano kao navođenje na samoubistvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Azerbejdžanska vlada je, inače, dva dana ranije objavila dopis u kome se kritikuje „kolonijalizam“ SAD i optužuju novinari lokalnog servisa RSE da rade na promovisanju stranih interesa u zemlji. Medijska javnost u svetu ocenila je da je hapšenje i pritvaranje Ismailove najnoviji pokušaj da se ućutka novinarka koja je istraživala korupciju u vladi, imajući u vidu da je i ranije bila meta zbog svog izveštavanja.

Ismailova, koja radi i za Projekat za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije, pisala je detaljno o finansijskim transakcijama porodice azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva. Na udaru je medija pod kontrolom vladajuće partije od 2012, od kada je izložena i fizičkim pretnjama i hapšenjem. U februaru ove godine provladini mediji su je optužili za špijunažu u korist SAD, nakon što se sastala sa osobljem američkog Kongresa u Bakuu. Zbog istraživanja kojim je otkrila povezanost porodice azerbejdžanskog predsednika sa mnogim kompanijama, saslušavala ju je tajna policija, a u javnost je pušten snimak njenog seksualnog odnosa s partnerom s kojim je u dugogodišnjoj vezi, a kažnjavana je i društveno korisnim radom.

„Uvek mi kažu da jurim porodicu predsednika, ali to nije tačno. Gde god začeprkam, oni iskaču. Svuda ih ima“, rekla je nedavno Ismailova za Novi magazin. Na pitanje da li je nekad razmišljala da odustane, ona je istakla da je „dobra stvar što kada se nešto pokrene, to ne staje tako lako“. Komentarišući spomenik bivšem predsedniku Azerbejdžana Hajdaru Alijevu, Ismailova je rekla: „Ako mislite da je bivši general KGB, koji je preneo svoju vlast na sina, dobra osoba da imate njegov spomenik u centralnom parku, to je vaš problem“, dodajući da je reč o diktatoru koji je „sramota“ za Azerbejdžan, „ali i za gradove koji slave takve diktatore i njihove vlade“.

Rođena je 27. maja 1976. godine. Diplomirala je filologiju na državnom univerzitetu u Bakuu. Tokom svoje novinarske karijere radila je za više lokalnih i stranih medija, uključujući novine Zerkalo, Kaspijske poslovne vesti i azerbejdžansko izdanje Glasa Amerike.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.