Na tržištu dva „Pančevca”

Izvor: Politika, 22.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na tržištu dva „Pančevca”

Redakcija se podelila nakon što je nedeljnik kupila porodica Marković koja ima razvijen biznis u – poljoprivredi

Pančevo – Nekoliko dana nakon što je porodica Marković na aukciji kupila nedeljnik „Pančevac” za 2,2 miliona evra, na jednom veselju je izvesni pančevački zvaničnik uporno ponavljao kako „sada ’Pančevac’ o nama više neće loše pisati”. Oni koji su ovu nezvaničnu priču koja kruži Pančevom jedva dočekali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koriste je kao argument da slobodnog „Pančevca” više nema. Jednoglasna je i ocena da je glasilo, osnovano još 1868. godine, precenjeno, što povlači i pitanje zašto je porodica Marković, koja se do sada nije bavila izdavaštvom, odlučila da za velike pare kupi jedan, doduše finansijski uspešan, lokalni list.

Da bismo rešili nedoumice, pokušali smo da stupimo u kontakt sa Nenadom Markovićem, koji je, sudeći po učestalosti poseta novokupljenom preduzeću, u ime porodice zadužen za „Pančevac”. Iako nam je nekoliko puta obećano viđenje ili bar telefonski razgovor o ovoj kupovini i daljim namerama Markovića u „Pančevcu”, sve je ostalo na obećanju da će nam se vlasnik javiti, ali to nije učinio.

Ono što se zna jeste da su Markovići, poreklom Lozničani, u opštini Pančevo već kupili firme „Seme Tamiš”, AD „Tamiš” i poljoprivredno dobro iz Starčeva. Dok se u Opštinskom veću samostalnih sindikata u Pančevu može čuti da je među radnicima u ovim kolektivima bilo ozbiljnih pritužbi posle promene statusa preduzeća, Milan Erić, direktor AD „Tamiš”, na primer, veoma lepo govori o novim vlasnicima. Markovići su vlasnici lozničkog „Autoprevoza” i firme „Mlintest koop”. Otac porodice, Dobrosav Marković i sin Nenad prilikom prve posete redakciji „Pančevca” obećali su da neće mešati u uređivačku politiku. Iako su platili prvu ratu i potpisali kupoprodajni ugovor, nisu „uvedeni u posed”, jer tome treba da prethodi skupština akcionara.

U međuvremenu, „otcepljeni” deo „Pančevca” koji posluje u okviru firme „Pančevo pres” izdao je prvi broj „Pančevca” koji kao jaje jajetu liči, po rasporedu rubrika, logu i svemu ostalom, na originalni „Pančevac”, izazvavši veliku zabunu među čitaocima. U debati na lokalnoj televiziji, Marija Andrić, do juče glavni urednik „Pančevca”, a sada prvi čovek „Pančevac presa”, rekla je da ona i njeni saradnici ne veruju da će kupac kojem je prioritetan posao zemljoradnja dobro gazdovati najstarijim lokalnim listom u Srbiji i zato firmu u kojoj su radili napuštaju dok je vreme. U prilog svojoj tezi navode iskustvo „Subotičkih novina” koje je takođe kupio čovek koji se bavi poljoprivredom. Novina je upropašćena, a kupoprodajni ugovor sa njim je Agencija za privatizaciju, posle godinu dana, raskinula.

Oni koji su ostali, pak, smatraju da valja sačekati i videti kako će se stvari razvijati. Zoran Spremo, jedan od najstarijih novinara lista, koji je ostao veran „starom Pančevcu”, kaže da okolnost što se nove gazde prioritetno bave poljoprivredom ne znači da „Pančevcu” neće omogućiti da ostane nezavistan. Ako tako ne bude, kaže Spremo, i on je spreman da ode. No, pre svega, moraće se rešiti pitanje prava izdavanja „Pančevca”. Dve iste novine zasigurno neće moći na tržište. Gotovo je izvesno da će sve morati na sud.

Miodrag Šašić

[objavljeno: 23/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.