Na transplantaciju bubrega čeka 14 mališana

Izvor: Politika, 06.Jul.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na transplantaciju bubrega čeka 14 mališana

Pacijenti iz Tiršove na listi za transplantaciju bubrega provedu u proseku 4,5 godine

U ovom trenutku na listi čekanja za kadaveričnu transplantaciju bubrega u Univerzitetskoj Dečjoj klinici u Beogradu nalazi se 14 mališana. Oni nažalost, zbog nepodudarnosti ne mogu da dobiju bubreg od bliskih srodnika i ostaju im samo strpljenje i nada da će dragoceni organ dobiti od ljudi koji shvataju važnost zaveštanja organa posle smrti. Prošle godine u Centru za transplantacije „Dr >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Milena Popović Rolović” na Dečjoj klinici, bubreg od nepoznatog donora, čije je organe porodica darovala da bi nekome drugome produžila život, dobilo je pet mališana. Ove godine, nažalost, nije zabeležena nijedna transplantacija od kadaveričnog donora (pacijenta u stanju moždane smrti).

Profesor dr Zoran Krstić, dečji urolog i hirurg, i šef Odeljenja urologije, koji je sa timom lekara Univerzitetske dečje klinike od 2001. godine do sada uradio 53 presađivanja bubrega kaže za „Politiku” da je zadovoljan kako se odvija program transplantacije. Od ukupnog broja urađenih transplantacija, međutim čak 77, 7 odsto pacijenata je bubreg dobilo od živog davaoca, znači nekog bliskog srodnika, a samo 22, 4 odsto od kadavera, osobe u stanju moždane smrti.

– Bilo bi, međutim, mnogo bolje da imamo više kadaveričnih operacija, jer svuda u svetu deca se nalaze po kriterijumima ispred odraslih, kada je reč o dobijanju organa. Sa pet, šest kadaveričnih transplantacija bubrega tokom jedne godine mi bismo uspeli da rešimo problem sa novim brojem pacijenata – napominje dr Krstić, primećujući da kampanja „Produži život” nije dovoljno agresivna. On kaže da svi mediji treba da se uključe u ovu akciju, kao i da ne televiziji spotovi budu besplatni i češće emitovani.

Dr Krstić podseća da je transplantaciona hirurgija vrhunska i veoma je važno da se organ sa kadaveričnog davaoca uzme tako da se može upotrebiti.

– U Srbiji imate tri ili četiri hirurga, koje možete da pozovete i da ovog časa izvade bubreg za presađivanje, a za jetru jedva dva. Uzimanje organa je podjednako važno kao i samo presađivanje, a još važnije je praćenje stanja pacijenta posle operacije. Zato je transplantacija timski zahvat. Kad god se najavi transplantacija svi žele da učestvuju. To je posao za 20 ili 30 ljudi.

Profesor dr Mirjana Kostić, šef Odeljenja za dijalizu i transplantacije, kaže kako se možda laicima čini da broj od 14 dece nije veliki, međutim, to je mnogo.

– Po broju dece mi se uklapamo u svetsku statistiku, ali problem u Srbiji je dužina čekanja na transplantaciju. U razvijenim zemljama to vreme se meri mesecima – tri ili šest, najviše do 12 meseci. Kod nas je prosečno vreme čekanja dece na transplantaciju nekada bilo više od pet godina, a sada je oko tri godine. Ima bolesti i dece kod koje nažalost ne može da se uradi transplantacija i ona su na dijalizi, koja je jedini način lečenja. Srećni smo zbog svih transplantacija kod dece koje smo uradili u zemlji ili sami ili uz pomoć eksperata iz sveta. Ponosni smo i na rezultate ishoda transplantacija. Ona iznosi 78 procenata za pet godina, što ulazi u red najboljih svetskih statistika – kaže dr Mirjana Kostić.

Po statistici, deca koja su čekala bubreg od živog davaoca na dijalizi su prosečno provela dve godine i mesec dana, a ona kod kojih je urađena kadaverična transplantacija čekala su na organ četiri godine i pet meseci.

--------------------------------------------------------------

Dečaci se oporavljaju

Posle nedavnih transplantacija bubrega, koje su lekari Univerzitetske Dečje klinike u Beogradu uradili uz pomoć francuskog stručnjaka profesora Ksavije Martina iz Liona, o kojima je „Politika” pisala, dvojica operisanih dečaka se uspešno oporavljaju. Po rečima profesora Zorana Krstića, četvorogodišnji Viktor G. koji je bubreg dobio od svoje bake, nalazi se već na kućnom lečenju. Lekari su vrlo zadovoljni kako je transplatacije protekla, jer bubreg radi potpuno normalno. Bojan B. (18) iz Novog Sada je zbog dodatnih komplikacija na drugim organima još na lečenju u bolnici.

O. Popović

objavljeno: 07.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.