Izvor: Blic, 15.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na redu obnova železnice

Na redu obnova železnice

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da su otpočeli pregovori sa međunarodnim finansijskim institucijama o obezbeđivanju sto miliona evra kredita za modernizaciju železnice u Srbiji.

'Ideja je da se krediti koji su dosad išli za puteve preusmere na železnicu, i već smo pokrenuli pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom o kreditiranju ‘Železnice Srbije’', rekao je on novinarima prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obilaska beogradskog železničkog čvora Prokop.

Dinkić je ocenio da je neophodno ulaganje u železnicu kojoj nedostaje 2.000 teretnih vagona i 50 lokomotiva, jer se prugama realizuje rastući izvoz privreda Srbije koja se pokrenula.

On je istakao da je Vlada Srbije odlučila da prioritet u investiranju u transport u ovoj godini kao i narednim godinama ima železnički saobraćaj i dodao da će Ministarstvo finansija dati garancije za kredite kod međunarodnih banaka.Srpski ministar finansija je najavio da će iz budžeta Srbije biti izdvojeno milion evra za završavanje pruge u Smederevu koja bi spojila čeličanu 'Ju-Es stil Srbija' sa lukom, pošto je ta kompanija najveći srpski izvoznik.

Dinkić je kazao da će vlada ove godine pomoći 'Železnice Srbije' sa 8,5 milijardi dinara i zatražio od Skupštine Beograda da izdvoji bar 150 miliona dinara za subvencionisanje 'Beovoza' kojim se dnevno preveze oko 30.000 građana.

On je najavio da će naredne sedmice predstavnici ministarstava finansija i kapitalnih investicija razgovarati sa predstavnicima beogradskih vlasti o nastavku radova na izgradnji železničkog čvora Prokop.

Dinkić je kazao da bi Beograd trebalo da se odrekne potencijalnih prihoda od korišćenje gradskog građevnskog zemljišta i da će za uzvrat dobiti 100 hektara u Savskom amfiteatru od izmeštanja železnice stanice iz centra grada.

Ministar za kapitalne investicija Srbije Velimir Ilić najavio je da će do kraja meseca biti raspisan tender za izgradnju 100.000 kvadratnih metara komercijalno-poslovnog prostora u Prokopu i dodao da će taj novac biti upotrebljen za dovršavanje stanice Beograd-Centar.

On je dodao da je za završetak radova na toj stanici neophodno 40 miliona evra. Izgradnja železničke stanice Beograd-Centar počela je 1977. godine i do sada je u radove uloženo više od 1,3 milijardi evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.