Izvor: Blic, 06.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na recept još deset antibiotika

Na recept još deset antibiotika

Najveća korist nove liste lekova za pacijente je 15 novih skupih citostatika, kao i deset antibiotika novije generacije koji će se ubuduće dobijati na recept, tako da smo ravnomerno pokrili sve grupe bolesnika. Lista obuhvata 350 lekova koji se izdaju o trošku Fonda i korisna je i za građane i za Fond. Stavljanjem bitnih lekova na pozitivnu listu omogućili smo bolesnicima da besplatno dobiju lek na recept, a zahvaljujući centralnom snabdevanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fond plaća lekove po nižim cenama bez poreza na promet od 20 odsto - rekao je za 'Blic' Saša Perović, pomoćnik direktora za razvoj zdravstvenog osiguranja Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kao još jednu prednost nove liste lekova, koja stupa na snagu za nedelju dana, Perović navodi analogne insuline koji obezbeđuju stabilan nivo šećera u krvi, koji su tek sada dospeli na pozitivnu listu. Na listu je stavljen i sirup s gvožđem za decu za lečenje krvi i krvotvornih organa pod nazivom 'legofer' (košta 270 dinara), a dodato je i nekoliko novih lekova za bolesti srca iz grupe ACE inhibitora. Na pozitivnu listu su dospela i dva leka za smanjenje masnoće u krvi. Međutim, i dalje ne postoji nijedan lek iz grupe statina koji smanjuju nivo masnoće u krvi, a koje pacijenti kupuju po visokim cenama. Perović izostanak ove grupe lekova sa liste opravdava visokim cenama koje Fond ne može da snosi.

On objašnjava da je lista lekova zasnovana na ATC klasifikaciji koja se koristi u zemljama Evropske unije, a podrazumeva 14 podgrupa u zavisnosti od mehanizma dejstva leka.

- Lista je živa za razliku od prethodnih, što znači da je podložna izmenama i dopunama shodno potrebama. Naravno, imaćemo u vidu i promene farmakoterapijske doktrine, kao i prisutnost leka na tržištu - rekao je Perović.

Nova pozitivna lista lekova nije donela ništa novo kada je reč o bolestima pluća, a posebno alergijama koje su u ekspanziji. Kako tvrdi dr Predrag Rebić, pulmolog u Kliničkom centru Srbije, lekovi novije generacije su izostavljeni, a jedina dobra novina na listi je lek 'serevent' koji je dugodelujući preparat, a u privatnim apotekama košta oko 1.000 dinara. Međutim, nastavlja dr Rebić, pacijenti će i dalje biti primorani da kupuju lekove.

Dr Dragan Jeremić, specijalista ginekologije i akušerstva, veoma se pohvalno izjašnjava o novoj pozitivnoj listi iako je dodat samo jedan tokolitik, lek koji se koristi kod održavanja trudnoće (sprečava pojavu kontrakcija i pobačaj). On smatra da je lek 'partusisten', koji u većini privatnih apoteka košta oko 500 dinara, sasvim dovoljan i da su time podmirene potrebe ove grupe pacijenata. Ivan Mišković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.