Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na recept i lek za visok pritisak

Na recept i lek za visok pritisak

Pozitivna lista lekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje proširena je za 158 novih medikamenata. Na njoj su i 102 potpuno nova leka koja su građani do sada morali da kupuju. Jedan od takvih je 'prilazid plus', lek za lečenje povišenog pritiska, i 'partususten tablete' koje se koriste za održavanje trudnoće.

Nova lista lekova između ostalog uvodi novu najsavremeniju terapiju u lečenju Parkinsonove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bolesti, novu generaciju antidepresivnih lekova, savremenih citostatika za lečenje karcinoma, novu generaciju za lečenje oboljenja pluća i Alchajmerovu bolest.

Takođe, na novoj listi nalaze se i lekovi koji su osiguranici do sada morali da kupuju, a od sada će ih dobijati o trošku RZZZO.

Jedan od takvih je lek 'prilazid plus' za lečenje povišenog pritiska. Lek je koštao 1.000 dinara. 'Elidel krem', lek za lečenje kožnog oboljenja, atopijskog dermatitisa, takođe se više neće plaćati u celosti. Za decu lek će biti besplatan, ali će zato odrasli plaćati 50 odsto od cene. Inače, pakovanje leka košta oko 2.000 dinara, tako da je ranije pacijent trebalo da izdvoji oko 10.000 dinara za četiri pakovanja, koliko je potrebno za mesečnu terapiju.

I 'partususten tablete' se od sada nalaze na pozitivnoj listi. Ovaj lek koriste trudnice koje održavaju trudnoću, a cena je 600 dinara. Lek za lečenje Alchajmerove bolesti 'aricept' je isto na pozitivnoj listi. Mesečna terapija ovim lekom iznosila je oko 7.200 dinara, a od sada će osiguranici plaćati samo učešće od 25 odsto u iznosu od 1.800 dinara. 'Litak amp', lek za lečenje leukemije vlasastih ćelija, u celosti će plaćati Fond, jer je terapija ovim lekom iznosila na mesečnom nivou oko 150.000 dinara. Najsavremenija terapija u lečenju Parkinsonove bolesti biće obezbeđena lekovima poput 'rekvipa', 'mirapeksina' i 'comptana'. Od sada su na listi i antidepresivni lekovi nove generacije, kao što su 'cipraleks' i 'seroksat'. Lista je značajno proširena i lekovima novije generacije za lečenje oboljenja pluća, kao što su 'seretide', 'simbikort', 'pulmikort' i 'singular'.

Takođe, u RZZZO podsećaju da je na listi lekova iz 2004. godine bilo samo 399 generičkih lekova, a da ih sada ima 700. Inače, novu listu lekova tek treba da usvoji Vlada Srbije, i po objavljivanju u 'Službenom glasniku' građani će ove lekove moći da uzimaju na recept.

Sonja Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.