Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na račun firme kupovane limuzine i jahte

Kompanija MBR iz Mladenovca, posle kupovine 70 odsto kapitala preduzeća „Jablanica”, rasprodala skoro celokupnu imovinu valjevskih građevinara

Valjevo – Nekada ugledno građevinsko preduzeće „Jablanica" već tri godine je potpuno bez posla. Upravo toliko je prošlo otkako je kompanija MBR iz Mladenovca, posle kupovine 70 odsto kapitala, rasprodala skoro celokupnu imovinu valjevskih građevinara.

Poništavanjem privatizacije, zbog neispunjavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preuzetih ugovornih obaveza, u martu ove godine Akcijski fond je za zastupnika društvenog kapitala u „Jablanici" postavio valjevskog ekonomistu Ratibora Đokića. Na početku razgovora (na koji je došao biciklom) Đokić nam pokazuje 16 ugovora o lizingu koje su bivši vlasnici sklopili na štetu firme:

– Pošto su u okrilju takozvanog zatvorenog ortačkog društva prodali upravnu zgradu površine 3.000 kvadratnih metara u centru grada i samački hotel sa 100 soba, vlasnici iz Mladenovca su, bez saglasnosti skupštine akcionara, a uz blagoslov upravnog odbora, kontinuirano uništavali „Jablanicu". Najnovije do čega sam došao odnosi se na 16 ugovora o lizingu sklopljenih tokom 2005. i 2006, kojima je, pored nabavke nekoliko kamiona i građevinskih mašina, kupljeno više luksuznih putničkih automobila, skuter za vožnju po vodi, motor marke „jamaha”, kao i jedan rečni brod. Ništa od toga nije u posedu „Jablanice" izuzev računa za kupovinu koji iznosi skoro 70 miliona dinara – objašnjava Đokić.

Ni posle demontiranja i odnošenja građevinske opreme i mašina iz pogona u Goriću, od kojih su tri betonjerke završile negde u Crnoj Gori, bivši vlasnici nisu odustajali od pustošenja preduzeća. Na meti im je bilo sedam hektara placa na prostoru građevinske operative, kao i hektar zemljišta u centru turističkog kompleksa na Divčibarama. Sve je bilo pripremljeno da se kupi za simbolične sume i prebaci na paralelnu firmu „Jakogradnja", koja inače nije registrovana kao privredni subjekat u Valjevu. Na sreću, kaže Đokić, u tome su sprečeni zahvaljujući energičnosti nadležnih organa u okviru akcije usaglašavanja zemljišno-katastarskih dokumenata.

– Jednom rečju, „Jablanica", koja je 2005. prodata za 28,5 miliona dinara i sa dugom od svega pet miliona dinara, grdno je oštećena. Primera radi, samo je upravna zgrada preprodata za više od 40 miliona dinara. Uz druge oblike isisavanja kapitala, neplaćene poreze i štetne lizing ugovore, po mojoj proceni, napravljen je minus ne manji od tri miliona evra. Ja sam Okružnom javnom tužilaštvu u Valjevu podneo krivične prijave protiv N. N. lica, jer ni na jednom od spornih dokumenata nije se niko legitimisao imenom i prezimenom – kaže Đokić uz podsećanje da je u vreme privatizacije u preduzeću bilo oko 300 radnika, od kojih na posao danas dolazi samo njih 12 iz stražarske službe, dok su ostali na Zavodu za zapošljavanje uz spremljene tužbe zbog neisplaćenih plata i drugih prinadležnosti.

B. Novović

[objavljeno: 09.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.