Na putu da postanu same svoje gazdarice

Izvor: RTS, 30.Jul.2019, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na putu da postanu same svoje gazdarice

Više od 60 Romkinja u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uči da pokrene sopstveni posao masera ili programera. Među njima je najviše povratnica iz inostranstva, ali ima i drugih pripadnica ranjivih grupa. Obučavaju ih nemački GIZ i Unija poslovnih žena Srbije.
Jelena Savić je 37-godišnja Romkinja. Ima diplomu Filozofskog fakulteta, ali nema posao, iako ga je uporno tražila, čekajući postdiplomske studije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Onda sam shvatila da bi bilo dobro da imam neko praktično znanje, neki zanat u rukama", kaže Jelena.
Obuci za profesionalnu masažu, prethodio je kratak kurs o samozapošljavanju – kako da pokrene sopstveni biznis.
"Ne mogu sad za dva dana da naučim sve o biznisu i kako se radi masaža, ali je korisno jer čovek može da vidi da li je to za njega ili za nju. Moraju žene da uzmu stvar u svoje ruke", ističe Jelena.
Zanat im u ruke predaje Tatjana Jevđović. Prve lekcije o masaži protiču i uz osnaživanje ovih žena od 15 do 55 godina, među kojima su mnoge samohrane majke. Suočavaju se sa siromaštvom, nasiljem u porodici.

"Ovo je najvažniji deo, da vide koja od njih može da se bavi time, da joj to postane poziv", rekla je Jevđovićeva i dodala da su najveće šanse da se to dogodi ako sarađuju.
Počeli su u Nemačkoj, kroz projekat "Povratak u nove šanse". Neke od njih su deportovane, druge su se vratiile same. Spremne za novi početak, najpre stidljivo.
Dragana Dobrosavljević iz Unije poslovnih žena Srbije ističe da je to "kao proces izrastanja leptira".
"Dođu uplašene i ne znaju šta ih očekuje, a odu široko raširenih krila", rekla je Dobrosavljevićeva.
Uspeh je i ako samo nekoliko njih otvori svoju radnju, ali veruje da će ih biti više.
Sledeća je obuka za programiranje. Za nju se prijavilo četiri puta više žena, nego što je programom novih šansi predviđeno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.