Izvor: RTS, 06.Okt.2022, 16:43

Na putu da postanu programeri, deca na Zlatiboru uče kako da naprave igricu ili aplikaciju

Za mlade novog milenijuma, svet realnosti upotpunjavaju i segmenti virtuelnog, do kog se stiže preko mobilnog telefona, kompjutera i interneta. Mnogi još, međutim, nisu svesni kakve sve mogućnosti taj svet pruža, zbog čega se na Zlatiboru u Inovacionom biznis centru, obrazuju i budući programeri.
Digitalizacija je danas svakodnevnica generacija koje stasavaju. Za većinu je život bez mobilnog telefona nezamisliv.

"Sada nam je, na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najpotrebnija Gugl učionica. To je platforma za školu na kojoj gledamo prezentacije, koje nam omogućavaju da bolje učimo", kaže Vanja Mićić sa Zlatibora.
Kosta Simić sa Zlatibora kaže da telefon najčešće koristi za igranje igrica i za učenje.
A kako da sami naprave igricu ili aplikaciju i kreativno koriste program razvijen na najboljem tehnološkom američkom univerzitetu, obučavaju se u Inovacionom biznis centru (IBC).
Koordinator informatičke radionice IBC Zlatibor Goran Bojović objašnjava da decu uče da vreme koje provode za računarom i telefonom iskoriste i za učenje.
"Deca razvijaju način razmišljanja. Neko od njih će postati programer, što je trenutno možda zanimanje broj jedan. Najtraženiji su i najbolje plaćeni", kaže Bojović.
Otkrivanje kreativne strane virtuelnog sveta, mladima je otvorilo i nove vidike.
"Prvo nisam bila zainteresovana za programiranje, ali sada kada sam krenula na ove časove, videla sam kako je to mnogo zanimljivije nego što sam mislila", navodi Irina Đurović sa Zlatibora.
Vukašin Sekulić sa Zlatibora kaže da ga privlači to što može sam da pravi igrice, kao i da na taj način dobije platu i zaradi.
Kosta Đurović smatra da na ovaj način razvijaju maštu i kreativnost, a uređaje mogu da koriste i za učenje jezika.
Neće se svi opredeliti da postanu programeri, ali će svakako svi polaznici steći nova znanja, za koja će i njihovi roditelji imati više razumevanja kada vide da deca kreativno koriste telefon a ne samo za zabavu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.