Izvor: B92, 22.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na poternicama MUP-a nema Mladića

Beograd -- Na zvaničnom internet sajtu srpske policije objavljena je potraga za šestoricom optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Međutim, fotografije sa likovima Ratka Mladića, Gorana Hadžića, Bogoljuba Karića, Slobodana Radulovića, iako su za njima raspisane čak i međunarodne potrage, nisu našle mesta na zvaničnom internet sajtu MUP Srbije.

Interesantno je da se na sajtu MUP Srbije, u rubrici poternice, nalaze samo šestorica optuženih za ubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijera Srbije Zorana Đinđića - Sretko Kalinić, Miloš Simović, Ninoslav Konstantinović, Milan Jurišić, Aleksandar Simović i Vladimir Milisavljević.

U odgovoru koji je MUP Srbije uputio redakciji Danasa na pitanje o broju raspisanih poternica, navodi se da su u Srbiji, zaključno sa 30. junom ove godine, na snazi 8.482 centralne i 543 lokalne poternice. U istom odgovoru navodi se i da je tokom 2005. godine, na područjima stranih država, a na osnovu međunarodnih poternica raspisanih od Nacionalnog centralnog biroa Interpola Beograd, lišeno slobode 37 državljana Srbije i Crne Gore, dok je u prvih šest meseci ove godine privedeno 26 osoba.

U toku 2005. godine, na teritoriji bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, na osnovu međunarodnih poternica nacionalnih centralnih biroa Interpola stranih država, lišeno je slobode 27 stranih državljana, dok je u prvih šest meseci ove godine slobode lišeno 14 stranih državljana - navodi se u odgovoru MUP Srbije.

Jedno od objašnjenja zvaničnika aktuelne vlasti zašto nema plakata sa poternicom za haškim optuženikom Ratkom Mladićem bilo je i da je njegova slika skoro svakodnevno na televizijama, u dnevnim novinama i nedeljnicima, na internetu, i da "ovo nije Divlji zapad da bi poternice bile izlepljene po drveću."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.