Na pomolu rešenje problema pasa lutalica

Izvor: Politika, 19.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu rešenje problema pasa lutalica

Uprava za veterinu i društva za brigu o životinjama okrenuli su novi list u tretmanu napuštenih pasa i mačaka – za početak nema ubijanja „na licu mesta”

Ovdašnjim napuštenim životinjama konačno se smeši bolja budućnost, jer je Srbija prva na Balkanu prihvatila novi propis kojim se zaposlenima u službama zoo-higijene ne dozvoljava ubijanje pasa i mačaka. Isto tako, uključenje u projekat nacionalne „no kiling” (bez ubijanja) sterilizacije značiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << manje surovosti i nemilosrdnog ponašanja prema psima i mačkama, a njih je minulih godina bilo, opominjali su javno i apelovali oni koji o ničijim kucama i macama na ulici ozbiljnije brinu" Predsednica beogradskog udruženja „Help enimals” Zlata Korjenić i njena koleginica po opredeljenju, koja predsedava Društvu prijatelja životinja „Prijatelj” iz Subotice, Slavica Mazak-Bešlić vrlo su zadovoljne izašle sa nedavnog sastanka u Upravi za veterinu.

– Posle inicijative naša dva društva, beogradskog i subotičkog, Uprava je zajedno sa Stalnom konferencijom gradova i opština Srbije preduzela vrlo značajan korak, posebno za populacije pasa i mačaka. Mislim da je to nezabeležen doprinos obeležavanju Svetskog dana životinja – uverena je Korjenićeva. – Konkretno, sem odluke da primeni humaniji način za sređivanje stanja u ovoj oblasti, Uprava za veterinu je donela odluku da se odmah ukine primena Pravilnika o uslovima i merama za humano hvatanje i uništavanje pasa i mačaka lutalica iz 1994. godine – saznajemo od predsednice „Help enimalsa”.

– To je ujedno i poruka lokalnim samoupravama u Srbiji, kojih ima 135, da odmah primene Zakon o veterinarstvu, tačnije član 46 (Lokalna samouprava dužna je da na svojoj teritoriji organizuje zoohigijensku službu koja obavlja sledeće poslove") i stav jedan tog istog člana (" hvata i zbrinjava napuštene životinje u prihvatilištu za životinje) – precizira Korjenićeva. To znači da bi i prolaznici na ulicama bili mirni, a i lutalice na sigurnom – žive.

I zvaničnici su ovom prilikom zadovoljni. Zoran Micović, direktor Uprave za veterinu koja radi pod krovom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, podseća da se u proteklom periodu intenzivno radilo na izradi propisa iz oblasti dobrobiti životinja. Nacrt zakona o dobrobiti životinja pripremljen je u skladu sa direktivama, odlukama, odredbama veća Evropske unije i evropske komisije, kao i preporukama OIE i evropskim konvencijama.

Mićović dodaje i da je briga o napuštenim i izgubljenim životinjama u propisima posebno obrađena. Recimo, prihvatilišta za napuštene životinje mogu osnovati pravna lica, preduzetnici i fizička lica, a lokalna samouprava je dužna da obezbedi prihvatilište ukoliko ima napuštenih životinja na svojoj teritoriji.

Lokalna samouprava je takođe dužna da obezbedi prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja, kao i da im pruži pomoć, brigu i smeštaj u prihvatilište, tako da se sa životinjom mora postupati tako da ona trpi što manje bola, patnje, straha i stresa. Svako u svom ataru trebalo bi da izrađuje programe kontrole i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka prema specifičnostima sredine, saznajemo od direktora Zorana Mićovića.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, očekuje da sa nevladinim organizacijama za zaštitu dobrobiti životinja i registrovanim udruženjima budu partneri u ovoj oblasti i zajedničkim radom postignu ciljeve koji neće ugrožavati život životinja, ali na način kojim se ne povređuje etika i prava drugih građana.

Rajna Popović

[objavljeno: 20/10/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Rešenje problema pasa lutalica?

Izvor: B92, 20.Okt.2008, 04:37

Beograd -- Uprava za veterinu i društva za brigu o životinjama menjaju pristup u tretmanu napuštenih pasa i mačaka - od sada neće biti ubijanja životinja, piše Politika...Ovdašnjim napuštenim životinjama konačno se smeši bolja budućnost, jer je Srbija prva na Balkanu prihvatila novi propis...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.