Na pomolu nova humanitarna afera: Lekari tvrde da mladom naučniku ne treba novo srce

Izvor: Blic, 14.Dec.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu nova humanitarna afera: Lekari tvrde da mladom naučniku ne treba novo srce

Mladi naučnik Dr Miloš Nikolić iz beogradskog Biološkog istituta "Siniša Stanković", za kojeg se širom Srbije skuplja 120.000 evra za “neophodnu transplantaciju srca”, pacijent je kojem ni izbliza nije neophodno novo srce, kažu lekari koji su ga pregledali.

Ovo tvrdi prof. dr Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju srca i razvoj kardiohirurgije Srbije. Štaviše, Nikolić još nije slučaj ni za ugradnju srčane pumpe, upozorava dr Ristić, što je korak koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obično prethodi presađivanju srca.

Uprkos tome, pokrenuta je akcija za prikupljanje 120.000 evra za “neophodnu transplantaciju srca mladom naučniku”. Informacija je objavljena i na sajtu SPC, a u skupljanje pomoći uključile su se brojne poznate ličnosti.

Pre dve večeri na koncertu Željka Joksimovića prikupljeno je 58.000 dinara, a planirani su i koncerti na kojima će učestvovati „Partibrejkersi“, Dejan Cukić, hor „Viva voks“...

Nikolićeva koleginica Marina Soković iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, koji je pokrenuo akciju, kaže za “Blic” da je “Milošu ugrađen pejsmejker da premosti do transplantacije”. Na konstataciju da smo dobili informacije da Nikoliću transplantacija uopšte ne treba, ona kaže “da se čeka izveštaj konzilijuma”, da su akciju započeli “na osnovu dijagnoze”, koju nije htela da ponovi, uz komentar “da je ima svuda po internetu”.

Da li je reč o prevari ili o preteranom strahu za jedan mladi život, zbog čega je čitava stvar otišla u pogrešnom pravcu, trebalo bi da utvrde policija i tužilaštvo.

Dr Ristić objašnjava kako je otkriveno da stanje Nikolića nije toliko loše kako je javnosti predstavljeno.

- Posle ogromne kampanje koju smo primetili u medijima, potražili smo Nikolića, ali on nije bio niti na Klinici za kardiohirurgiju niti u Urgentnom centru, gde bi trebalo da budu najteži slučajevi - navodi dr Ristić.

Na hitnom kolegijumu četvoro lekara je pregledalo Miloša Nikolića i utvrđeno je da, srećom, Nikolić nije ni približno loše koliko je to javnosti predstavljeno.

- Da biste razumeli: srce zdravih ljudi radi sa 55 odsto snage, Nikolićevo sa 35 odsto, dok na transplantaciju idu slučajevi čije srce radi sa 5, 10, 15 odsto snage

Lažnim humanitarnim akcijama i prikupljanjem novca za "neophodne" transplantacije u inostranstvu, a ustvari  nepotrebne, stvara se pogrešna slika da je reč o intervencijama koje se u Srbiji ne rade, čime se nanosi ogromna šteta našem zdravstvu. Srpski transplantolozi imaju znatne rezultate i Evropska agencija za istraživanje kvaliteta je, na primer, Kliničkom centru Srbije triput zaredom dodelila prestižno priznanje. "Ispada da nas Evropa i svet hvale, a da nas naši pacijenti zaobilaze", navodi dr Ristić.

- priča Ristić.

On, inčae, kaže kako strahuje da zbog ogromne kampanje za skupljanje 120.000 evra iza svega stoje smišljene kriminalne radnje.

Kada su lekari pozvali Nikolića na dodatne preglede i obavestili ga da je njegovo stanje mnogo bolje nego što je objavljeno, njegova reakcija ih je zaprepastila.

- Bio je vrlo neprijatan, iako su vesti o njegovom stanju bile veoma pozitivne! To nam je bila još jedna potvrda da tu nisu čista posla - navodi dr Ristić.

On kaže da veruje da je Miloša Nikolića neko nagovorio da bude glavni akter potpuno nepotrebne akcije.

Ristić zaključuje da je “ogroman konzilijum od 15 lekara pogledao nalaze i da su svi do jednog saglasni da Miloš Nikolić ne može biti kandidat za transplantaciju”.

"Blic" je pokušao da od Miloša dobijemo komentar novog razvoja situacije, ali se on nije javljao na telefon.

Od 7. decembra preko Fejsbuk stranice "Srce za Milošev osmeh" sakupljeno je oko 30.000 evra

Objašnjavajući u kakvom je zaista stanju pacijent Miloš Nikolić, dr Miljko Ristić kaže da on može sasvim normalno da živi.

- Sa snagom rada srca od 35 odsto čovek može da radi kancelarijski posao, da ide u prodavnicu, da šeta i da živi kao sav normalan svet. Ne može, doduše, aktivno da se bavi sportom, ali sve drugo što život čini normalnim, on može - objašnjava dr Ristić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučniku ipak ne treba novo srce!

Izvor: Večernje novosti, 14.Dec.2015

MLADOM naučniku Milošu Nikoliću (30) iz Leskovca ne treba srce donora! To je, ne ostavljajući ni najmanju dilemu, zaključio konzilijum od 15 kardiologa i kardiohirurga Kliničkog centra Srbije, posle tri nedelje otkako su Udruženje "Daj mi ruku" i Miloševe kolege iz Instituta za biološka istraživanja...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.