Na pijacama u Srbiji loša ponuda voća i povrća

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 06.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pijacama u Srbiji loša ponuda voća i povrća

BEOGRAD - Niske jutarnje i dnevne temperature glavni su razlog što je obim ponude, ali i prodaje povrtarskih kultura na kvantaškim i zelenim pijacama u Srbiji u januaru bio dosta loš, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Nemogućnost da na tezgama obezbede adekvatnu zaštitu proizvoda od smrzavanja je sprečilo većinu proizvođača i trgovaca da dođe na pijacu, a kupaca je takođe bilo malo, sem u prvoj nedelji januara kada se po tradiciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pripremala božićna trpeza.

U ponudi povrća su tokom januara dominirali šargarepa, crni luk, kelj, prokelj i praziluk, dok je nastavljen trend slabije ponude krompira, karfiola, brokolija, a i ponuda kupusa bila je nešto slabija nego u decembru.

Slaba ponuda krompira, kako belog tako i crvenog, uslovila je dalji rast dominantne cene te povrtarske kulture, koja se u veleprodaji prodavala po dominantnoj ceni od 40 dinara po kilogramu, dok je maloprodajna cena iznosila 50 dinara po kilogramu.

Ponuda crnog luka u prošlom mesecu bila je slaba u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Najčešća prodajna cena crnog luka zadržala je decembarski nivo, pa je na kvantašima iznosila 40 dinara, a na zelenim pijacama 50 dinara po kilogramu.

Domaći beli luk se na kvantašima mogao pazariti po ceni od 450 dinara po kg, dok je na tezgama zelenih pijaca dominirala cena od 500 dinara za istu količinu.

Na kvantašima se luk mogao kupiti po ceni od 60 do 70 dinara po kg, poskupljenje od 20 dinara, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od čak 100 dinara po kg.

Prodajna cena kupusa u januaru bila je viša, a ponuda i promet te povrtarske kulture bio je dosta slab.

Povrtarske kulture kao što su brokoli, karfiol, patlidžan, paprika, paradajz, tikvice i krastavac bile su poreklom iz uvoza, najčešće iz Turske, Italije, Španije i Grčke.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.