Na našem tržištu lekova vladaju divlji odnosi

Izvor: Blic, 05.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na našem tržištu lekova vladaju divlji odnosi

U Srbiji je sve više lekova stranih proizvođača i, ako se tako nastavi, može se desiti da iduće godine ili 2010. zavisimo od stranih farmaceutskih kuća i više od 80 odsto, kaže za „Blic" Aleksandar Pravdić, generalni direktor „Galenike".

- Na tržištu lekova ima raznih ponuda, marži, trgovaca. Lek je roba od izuzetnog značaja i mora da ima poseban tretman. Podaci ukazuju na to da je, recimo u sferi trgovine medicinskom opremom i lekovima 2006. bilo registrovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 1.000 firmi od čega je 400 predavalo završni račun. To je ogroman broj za tako malu zemlju.



U javnosti se nedavno doznalo da ima lekara koji prepisuju skuplje lekove, one stranih proizvođača. Da li to ukazuje na zloupotrebu?

- To je stvar drugih institucija. Na tržištu ima poremećaja jer neka rešenja nisu najvaljanija. Ako izlazite sa velikom paletom lekova i ogromnim troškovima kao „Galenika", morate imati stabilnije tržište. Nadležni treba da nađu nova rešenja ako želimo da sačuvamo domaću proizvodnju.



Gotovo sve velike svetske farmaceutske kuće imaju predstavništva u Srbiji i primećujemo da organizuju vrlo skupe promocije, da zaposleni primaju i po nekoliko hiljada evra mesečno. Kako je moguće da oni u Srbiji mogu toliko da zarade?

- Multinacionalne kompanije podnose visoke troškove dok ne postignu željeni cilj. Nekada je to prodor samo dva-tri leka. Njihovi prihodi napolju pokrivaju nelojalnu utakmicu na malom tržištu.



Neki lekari idu na simpozijume u inostranstvo o njihovom trošku, ima li tu zloupotreba?

- „Galenika" ima dobru komunikaciju sa svim segmentima zdravstva. To je bitno zbog razmene informacija. Da li to neko zloupotrebljava, pitanje je za druge. Ipak, stanje na tržištu pokazuje da ima neravnoteže.



Da li je moguće da se na takvim susretima ne nudi mito?

- Možete da kažete da je sve po zakonu, ali pokazatelji na tržištu upućuju na to da treba doraditi uslove i kontrolu onih koji ih ispunjavaju. Uslovi moraju biti optimalni, stabilni i jednaki za sve.



Kako to rade, recimo, u zemljama zapadne Evrope?


- Tamo su tržišta jako uslovljena. Zahtevaju visoke standarde od kompanija koje dolaze sa strane, ali i postavljaju uslove kojima će vas iscrpljivati da ne možete finansijski da izdržite.

Lekari treba da prepisuju lekove po savesti

Kako stimulisati lekare da prepisuju domaće lekove?

- To je profesionalna lojalnost. Kad znate posao, imate odgovornost i svest o tome šta i gde radite, onda je jasno da ćete se između dve opcije istog kvaliteta, opredeliti za domaću. Tako je svuda gde se drži do razvoja domaće industrije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.