Na narodnom kazanu i deca

Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na narodnom kazanu i deca

Među 350 korisnika usluga Narodne kuhinje u Valjevu ima čak 90 mališana, uglavnom iz porodica u kojima ni jedan od roditelja nema stalno zaposlenje

Valjevo – Od kada je pre godinu i po dana ponovo potpaljena vatra pod kazane Narodne kuhinje u Valjevu, ona radi punim kapacitetom. U njoj se svakog dana, izuzev vikendom, pripremi i raspodeli 350 kuvanih obroka čime su praktično demantovane priče da je po odlasku inostranih donatora, pre šest godina, kazane trebalo oprati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i skloniti za sva vremena. Međutim, gladnih usta u ovoj sredini još ima a među abonentima je čak 90 dece mlađih od 18 godina.

Miroslav Đukić, sekretar valjevskog Crvenog krsta, u čijoj organizaciji radi kuhinja, kaže za naš list da lokalna zajednica, odnosno grad po ovom pitanju nisu okretali glavu, već je posle poduže pauze prepoznata potreba za nastavak pomoći najugroženijim građanima.

– Iz gradske kase izdvajaju se sredstva za 250 obroka a iz Fonda za Narodnu kuhinju, koji su osnovali Crveni krst i Rotari klub, finansira se dodatnih 100. Korisnici su lica koja ispunjavaju utvrđene kriterijume kojima je predviđeno da su starija od 60 godina, da su korisnici socijalne pomoći, odnosno da im je penzija manja od polovine prosečne republičke zarade, a pravo na obrok imaju i samohrani i nezaposleni roditelji sa maloletnom decom, kao i invalidna lica. Pored Centra za socijalni rad, potencijalne korisnike nam preporučuju i predsednici mesnih zajednica, a za ostvarenje ovih usluga mogu se građani sami prijaviti. U svemu nema preteranog administriranja, već je dovoljna jedna rečenica obrazloženja nadležne socijalne ustanove. Za proteklih godinu i po dana naše usluge je koristilo 632 građana što govori da je realna potreba za obrocima duplo veća od postojeće – kaže Đukić, dodajući da za narodni kazan postoji lista čekanja, pa tako umesto onih koji izgube takozvanu stalnost u podizanju obroka na njihovo mesto dolaze prvi sa spiska.

Među abonentima Narodne kuhinje najstariji ima 92 godine, i kako nam je rečeno, on pune tri godine nije uzimao u ruke kašiku. Kazanu prilaze i svojevremeno imućni građani koji su sticajem raznih okolnosti, ratnih sukoba, ekonomskih kriza ostali bez ičega. Inače, sve doskora vladalo je uverenje da su korisnici usluga starije i sredovečne osobe, ali sekretar Crvenog krsta nam je stavio na uvid spisak u kojem stoji da je među onima koji uredno dolaze na kazan čak 90 dece uzrasta od šest do 18 godina. Objasnio nam je da su u najvećem broju slučajeva to deca nekog od samohranih ili pak roditelja od kojih ni jedan nema stalno zaposlenje.

– Koliko god je starijima potreban kuvani obrok, on je za decu od presudnog značaja u njihovom razvoju budući da među njima ima više od 30 školaraca. Deca se ne stide da dođu po hranu. Jasno im je da je to jedini zagarantovani obrok na koji mogu računati. Kada je u pitanju takozvani rok trajanja Narodne kuhinje u Valjevu, vremena i dalje teška i za njenim radom postoji potreba. Zahvaljujući podršci lokalne zajednice, sopstvenom Fondu donatora i pomoći koja u osnovnim namirnicama stiže iz centrale Crvenog krsta, Ministarstva za poljoprivredu i Ministarstva za rad i socijalnu politiku, kuhinja će bez problema raditi do kraja godine, a vrlo je izvesno da će svoju aktivnost dalje nastaviti. Naprosto, za njom postoji realna potreba i nisam zadovoljan kada čujem komentare kako je ovaj oblik socijalne podrške neprimeren za Valjevo – kaže Đukić, uz podsećanje da se obroci Narodne kuhinje dele na četiri punkta u gradu i da su proteklih godinu i po dana imali samo dve primedbe, i to na količinu hleba. Uz kuvano jelo, koje su precizno izbalansirali nutricionisti, po svakom korisniku se deli i pola vekne polubelog hleba.

Budo Novović

objavljeno: 16.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.