Na more bez paradajza

Izvor: Politika, 21.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na more bez paradajza

Od 15. juna preko granica Crne Gore turisti će po automobilu moći da prenesu samo litar alkoholnog pića, pet litara vode i do kilogram suve hrane u originalnoj ambalaži

Podgorica – Na tlo Crne Gore od 15. juna neće moći da kroči ni turista niti avanturista ukoliko ne plati ekološku taksu od 30 do 150 evra. Od namirnica koje će građani željni mora i odmora moći da stave u prtljažnik „zeleno svetlo” dobili su samo suvo voće i povrće, litar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << alkoholnog pića i grickalice tipa grisini, kikiriki i semenke"

Ograničenje unosa hrane precizirano je u najnovijem Zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore i Uredbom o izmenama i dopunama, kao i o visini i načinu obračunavanja i plaćanja nadoknade zbog zagađivanja životne sredine.

„Zakon o bezbednosti hrane i Uredba o izmenama i dopunama primenjivaće se na granici Crne Gore od 15. juna”, rekla je za „Politiku” portparol Ministarstva turizma Jelena Paović.

Ugostitelji kažu da se ovim zakonom htela prekinuti praksa „nekih turista” da na letovanje dođu sa zalihama hrane i pića i „potroše novac samo za paradajz ili sladoled”. To više neće moći.

Turisti koji budu odlučili da letuju ove godine na crnogorskom primorju plaćaće i ekološku naknadu zbog zagađivanja životne sredine, prema odluci koju je vlada početkom ove godine usvojila.

Tu naknadu plaćaju domaća i strana, fizička i pravna lica za korišćenje drumskih motornih vozila i njihovih priključnih vozila prilikom ulaska na teritoriju Crne Gore. Naknada važi godinu dana.

Pravilnikom je precizirano da naknadu od 10 evra plaćaju sva motorna vozila za prevoz putnika koja pored sedišta vozača imaju najviše još osam sedišta. Naknadu od 30 evra plaćaju sva motorna vozila za prevoz putnika koja pored sedišta vozača imaju više od osam sedišta i čija najveća dozvoljena masa ne prelazi pet tona. Sva motorna vozila za prevoz putnika koja pored sedišta vozača imaju više od osam sedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od pet tona platiće taksu u iznosu od 50 evra, dok je naknada za teretne kamione 150 evra.

Turisti koji krenu na crnogorsko primorje u prtljagu mogu imati sušeno voće, povrće, gljive, sirovu kafu, začine, čajeve, ukupne težine do kilogram, kao i litar alkoholnog pića u originalnoj ambalaži i sa deklaracijom. Dozvoljeno je unošenje i pet litara flaširane vode u originalnoj ambalaži.

U ukupnoj količini do kilograma može se uneti hrana koja je u originalnoj ambalaži, namenjena za direktno konzumiranje krajnjeg potrošača, koja ne zahteva posebni temperaturni režim. Reč je o sendviču, keksu, grisinima, kikirikiju, semenkama" Ne treba izgubiti iz vida da sve ovo zajedno, do jednog kilograma, odnosi na automobil koje prelazi granični prelaz bez obzira na to da li je u njemu samo vozač ili bar još dva putnika.

Kako uveravaju nadležni, „osnovni cilj Zakona je da zaštiti zdravlje ljudi koje je naročito ugroženo u toku letnje turističke sezone, kada usled visokih temperatura dolazi do brzog kvarenje hrane koja se neadekvatno transportuje”.

U skladu sa ovim Zakonom Ministarstva zdravlja i poljoprivrede pripremljen je Pravilnik o bližim uslovima koje treba da ispunjavaju hrana biljnog porekla, kombinovana hrana i ostala hrana i vrste i količine koje se koriste prilikom unosa na teritoriju Crne Gore.

– Hrana prema vrstama i količinama iz ovog pravilnika može se uneti u Crnu Goru ako je reč o proizvodima za ishranu dece i dijetetskoj hrani koja se koristi iz zdravstvenih razloga, a pod uslovom da ti proizvodi ne zahtevaju poseban način čuvanja. Ti proizvodi moraju imati deklaraciju i neoštećenu ambalažu, osim u slučaju da se trenutno koriste – kaže Paović.

Hrana koja se koristi tokom putovanja u sredstvima prevoza ne podleže inspekcijskom pregledu ako čini deo putničkog prtljaga i namenjena je putnicima koji će koristiti tokom putovanja. Obaveštenja o hrani koja se može uneti na teritoriju Crne Gore uskoro će biti istaknuta na vidnim mestima na graničnim prelazima.

Za narednu turističku sezonu, kako je to kazao ministar turizma Predrag Nenezić, očekuje se poseta sa teritorije Srbije na istom nivou kao i prošle godine, koja je prema zvaničnim statističkim podacima za 2007. godinu iznosila oko 400.000 turista. Turisti iz Srbije i dalje značajno učestvuju u strukturi turističkog prometa Crne Gore sa oko 40 odsto učešća u ukupno ostvarenim noćenjima.

Novica Đurić

[objavljeno: 22/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.