Na ispit s bubom u uhu

Izvor: Politika, 27.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ispit s bubom u uhu

Na Pravnom fakultetu u Beogradu u aprilskom roku uhvaćeni studenti koji su prevarom želeli da se domognu ocene u indeksu

Na beogradskom Pravnom fakultetu u aprilskom ispitnom roku u dva navrata su otkriveni studenti koji su pokušali da uz pomoć „bubica” polože ispit. Kako je juče potvrdio za naš list Filip Bojić, student prodekan ovog fakulteta, protiv nesavesnih akademaca biće pokrenut disciplinski postupak, a o kazni će kao i do sada, odlučivati komisija u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su tri profesora i po jedan predstavnik studenata i zaposlenih.

– Takvih slučajeva bude nekoliko u toku godine, a kazne su uglavnom zabrana izlaska na ispite u nekoliko narednih rokova ili se u indeks upisuje opomena, poput ukora u srednjoj školi na primer – objašnjava Bojić.

Na naše pitanje da li se dogodi da se studenti ponovo uhvate u pokušaju da dobiju ocenu na ovaj način, student prodekan odgovara da je bilo i takvih slučajeva.

– Oni znaju da je to rizično i svesni su da će da snose posledice ukoliko budu uhvaćeni, ali valjda to čine kada misle da su u bezazlenoj situaciji, na primer, kada im je potreban jedan ispit za uslov. Ne bih ja krivio samo studente, već i one koji reklamiraju bubice, puni su ih oglasi i bandere oko fakulteta. Čak je jedan takav oglas skinuo naš prodekan sa oglasne table na samom fakultetu – priča nam Bojić. On je nedavno diplomirao i kaže da mu nikada nije palo na pamet da vara na ispitu.

Fakulteti se protiv ovog vida prevare bore kako znaju i umeju, najčešće korišćenjem uređaja koji ometa „bubice”, a koji profesori stavljaju na sto. Filip Bojić kaže da to radi i Pravni fakultet i apeluje na ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova da povedu akciju protiv onih koji studentima prodaju nedozvoljena sredstva.

Disciplinska odgovornost studenta regulisana je Zakonom o visokom obrazovanju i statutima fakulteta, odnosno visokih škola. Kao teža povreda obaveza studenata predviđena je mera isključenja sa studija, ali najčešće akademci budu kažnjeni zabranom izlaska na ispit do godinu dana.

A kako sve to izgleda u praksi priča nam apsolvent jednog društvenog fakulteta koji je do sada je „bubice” koristio tri puta, u kako kaže, krajnjoj nuždi. Prosek mu je, inače, viši od devet.

– Prvi put sam dobio sedam, drugi osam, a treći put je nisam koristio jer se sve čulo, širio se zvuk učionicom. Ipak sam dobio devet. Bubica je idealna za pismene ispite, a na usmenom je samo pomoćno sredstvo, jer profesor postavlja potpitanja i lako može da provali ko koliko zna. Oni koji su na ispit dolazili a da nisu otvorili knjigu, uzdajući se samo u „bubicu” – obično su i pali – priča nam ovaj student koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti.

On je do „bubice” došao preko momka koga mu je preporučila drugarica, a koji ove uređaje iznajmljuje za 15 do 20 evra. Našli su se u sporednoj ulici pored fakulteta, a interesantno je da je momak svakom „klijentu” rekao drugo ime.

– Sama „bubica” je veličine zrna graška, bežična je, boje kože i ubacuje se u uho, a posle vadi, na primer, pincetom. Mikrofon se stavlja oko vrata, devojke između grudi i povezan je kablom za telefon koji se stavlja, na primer, u džep. Poželjno je da s druge strane telefona bude neko ko zna materiju, obično neko ko je već položio ispit – otkriva nam tajne varanja ovaj momak i kaže da se obično koristi potpuno novi broj mobilnog, da se ne bi dogodilo da vas neko ometa pozivima.

– Obično pred početak ispita pošaljem SMS tipa „izlazim”, drug ili drugarica pozovu i ja izdiktiram pitanje. Uglavnom se ima vremena za dva pitanja, retko za treće. Zatim mi odgovore izdiktiraju, ja napravim koncept i odgovaram. Ne može ovo svako, samo oni hrabriji, a uglavnom ih koriste na starijim godinama. Na početku studija niko ih nije koristio, a kako je odmicalo studiranje sve više njih, valjda se ljudi umorili, hoće što pre da završe… – kaže ovaj apsolvent.

Njegova drugarica, koja je bila „veza” do osobe koja iznajmljuje „bubice”, i sama je koristila ovo sredstvo nekoliko puta. Sada je na trećoj godini i priznaje da je često bila i sa druge strane telefona, diktirajući koncept drugaricama.

– Najstresnije mi je bilo kada je drugarica jurila uslov da ne bi obnovila godinu pošto njeni roditelji nisu imala para za školovanje. Bila sam uključena tokom čitavog ispita, sve je zavisilo od mene. Dobila je šest – priča nam ova studentkinja i objašnjava da su uređaji toliko dobri da se često događa da čuje i štikle profesorke koja šeta po učionici.

Nekada je i „bubica bubici neprijatelj”, dodaje, pa je bilo slučajeva da studenti koji sede jedan pored drugog na ispitu, kad se suoče sa smetnjama s prijemom i mešanjem glasova osoba koji diktiraju odgovore, shvate da i jedan i drugi koriste nedozvoljena sredstva.

Dr Petar Jovanović, direktor nove Visoke škole za projektni menadžment kaže da je ovde za sada zabeležen jedan da je uhvaćen momak koji je umesto druga polagao ispit. Student je kažnjen šestomesečnom zabranom izlaska na ispite.

Sandra Gucijan

[objavljeno: 28.04.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.