Izvor: Glas javnosti, 31.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na duvanu bi Srbija mogla da zaradi

BEOGRAD - Namera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da ukine premije za duvan ishitrena je i može doneti korist samo uvozničkom lobiju, ocenjeno je juče na skupu o mogućim efektima najavljenog ukidanja premija na duvan, prenosi Tanjug.

Duvan je jedini proizvod koji ima apsolutno siguran plasman i predstavlja sigurnu zaradu za proizvođače, kazala je profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miroslava Nikolić.

Ona je navela da se najmanje šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odsto budžeta puni doprinosima te privredne grane.

Upošljava veliki broj ljudi

To je privredna grana koja upošljava veliki broj ljudi, a Srbija se godinama suočava sa velikim brojem izbeglica koje traže posao i zato ne treba razmišljati o ukidanju premija na duvan, jer bi to dovelo i do gašenja te proizvodnje, dodala je Nikolićeva.

Kroz akcize na cigarete država bi na ime budžetskih prihoda trebalo da prikupi dodatnih šest milijardi dinara i ukupan iznos prihoda od akciza u 2009. godini bi trebalo da bude od 50 do 60 milijardi dinara.

Međutim, za premije za duvan potrebno je 500 miliona dinara, rekao je predsednik Odbora grupacije za proizvodnju duvana pri Zajednici za industrijsko bilje Vojvodine Vojin Guzina.

IMA I DOBRIH STRANA

Pored štetnih efekata pušenja, duvan se koristi u farmaceutskoj industriji, za dobijanje čistih proteina za proizvodnju testenina, dobijanje ulja za podmazivanje skupih aparata, proizvodnju insekticida i drugo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.