Na dohvat prstiju: Erbas obavio potpuno autonomni let helikoptera preko tableta

Izvor: TangoSix.rs, 01.Dec.2023, 05:34

Na dohvat prstiju: Erbas obavio potpuno autonomni let helikoptera preko tableta

Kompanija Erbas saopštila je da je uspešno obavila probu novog pojednostavljenog interfejsa čovek-mašina (Human Machine Interface – HMI) uz napredne autonomne karakteristike leta kroz projekat nazvan Vertex.
Ovo rešenje, razvijeno kroz Erbasovu UpNext inicijativu, kontroliše se preko tableta i njegovog ekrana osteljivog na dodir, sa ciljem da se pojednostavi priprema i upravljanje misijom, ali i da se smanji radno opterećenje pilota kako bi se dodatno unapredila >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << bezbednost letenja.
Sekcija Erbas Helikoptera FlightLab obavila je potpuno autonomni let, od vožnje po zemlji, poletanja, krstarenja, prilaza na sletanje i sletanja tokom jednosatnog test leta koji je išao po unapred definisanoj marš-ruti. Tokom leta, pilot je nadzirao sistem koji je u stanju da detektuje nepredviđene prepreke i automatski ponovo preračuna bezbednu vertikalnu putanju leta kako bi ih izbegao.
We have successfully tested a new simplified human machine interface (HMI) along with advanced autonomous features through a project code-named #Vertex. With a tablet , the #FlightLab flew fully automated during a one hour test flight by following a predefined route. https://t.co/HRyKtE1Jqw pic.twitter.com/Rly1evRmoz
— Airbus Helicopters (@AirbusHeli) November 27, 2023

Sistem predviđa preuzimanje ručne kontrole od strane pilota kada god je to potrebno. Test kampanja trajala je od 27. oktobra do 22. novembra u postrojenju Erbas Helikoptera u Marinjanu, Francuska.
– Ovaj uspešni prikaz potpuno autonomnog leta od poletanja do sletanja je veliki korak unapred kako bi se stepen radnog opterećenja pilota smanjio, ali i pojednostavio interfejs čovek-mašina koji će Erbasov tim za Urbanu aeromobilnost primeniti u „CityAirbus NextGen“ konceptu. Takođe, ono što je prikazano može uskoro imati primene u helikopterima koji lete na veoma malim visinama blizu prepreka, zahvaljujući informacijama koje se dobijaju od Lidara (radara baziranog na laserskim zracima) – kazao je Majkl Agelo, direktor Erbasovog UpNexta.
Erbas Helikopteri nastaviće da unapređuju različite tehnologije koje su sastavni deo Vertex programa: optičke senzore i algoritme za situacionu svesnost i detekciju prepreka; električne komande leta za unapređene funkcije auto-pilota; i napredni interfejs čovek-mašina u formi ekrana na dodir i naočara sa displejima za nadzor odvijanja autonomnog leta i upravljanjа – navodi se u Erbasovom saopštenju.
The post Na dohvat prstiju: Erbas obavio potpuno autonomni let helikoptera preko tableta appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.