Na  biciklu starom  sedam decenija

Izvor: Politika, 14.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na biciklu starom sedam decenija

Janoš Kušicki, Nemac poljskog porekla, kao dobrovoljac sa britanskim trupama u Africi zarobio je bicikl kojim je preko Italije stigao u poraženu Nemačku, a onda ga posle oslobođenja poklonio svom prijatelju Sveti Čoliću

Loznica – Lozničanin Sveto Čolić(72) već četiri decenije vozi isti bicikl. Od kako ga je dobio krajem šezdesetih godina prošlog veka, na crnom dvotočkašu je prevalio na hiljade kilometara i, mada je mogao, nikada nije poželeo da kupi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novi. U lozničkom kraju, a verovatno i šire, teško da ima sličnog modela jer je ovaj bicikl, kaže Čolić, napravljen u Nemačkoj za potrebe kopnenih diverzantskih jedinica nemačke armijeu Drugom svetskom ratu.

– Star je skoro sedam decenija, a otkako je kod mene na njemu sam samo ugradio svetlo, nije ga bilo, menjao gumei jednom pedale,dok je sve ostalo kao kada je izašao iz fabrike.Pre nekoliko godina prvi put sam otvorio „srednju glavu", a ona je bila ko nova, iako sam njime prešao nekih 300.000 kilometara– priča Čolić.

Bicikl je dobio od prijatelja Janoša Kušickog, Nemca poljskog porekla, sa kojim je radio u Nemačkoj gde je 1967. kao radnik lozničke „Viskoze" došao na specijalizaciju. Kušicki je studirao u Engleskoj kada je počeo poslednji svetski rat. Kao dobrovoljac, sa britanskim trupama bio je u Africi gde je zarobio bicikl kojim je preko Italije stigao u poraženu Nemačku.

– Voleli smo biciklizam i on mi je poklonio ovaj bicikl. Za sedam godina mog boravka u Nemačkoj na biciklima smo zajedno prešli celu pokrajinu Baden-Virtenberg, Švarcvald, Bodensko jezero i Donaešingen, vozeći nekada i duže od 300 kilometara. U zavičaj sam se vratio sa „diverzantom" na kome sam do penzionisanja pre deset godina svakodnevno išao na posao u „Viskozu" prelazeći dnevno po 15 kilometara. I sada kao penzioner skoro svakog dana idem do sedam kilometara udaljenog pčelinjaka u mom selu Runjani, tako da mojim biciklom i dalje jezdim lozničkim putevima – kaže Čolić, dodajući da ga bicikl podseća i na prijatelja Kušickog koji je preminuo pre deceniju i po.

Saša Trifunović

-----------------------------------------------------------

Ukraden, pa nađen

Pre dvadesetak godina,Čolić umalonije ostao bez svog bicikla. Pozajmio ga je ocu da ode do pijace gde mu je dvotočkaš ukraden. Policija je uspela brzoda nađe bicikl, a od tada ga Čolić nikome ne daje, za svaki slučaj.

[objavljeno: 15/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.