Na „banatskom moru” manje gostiju

Izvor: Politika, 23.Jul.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na „banatskom moru” manje gostiju

U Turističkoj organizaciji dosadašnji lošiji učinak sezone na belocrkvanskim jezerima objašnjavaju čestim kišnim periodima

Bela Crkva – Na obalama sedam belocrkvanskih jezera, manje je turista nego prošle godine, ali se svi ovde nadaju da će se sa sadašnjom stabilizacijom vremena i visokim temperaturama situacija popraviti.

– U ovom periodu lane bilo je i po dve-tri hiljade kupača dnevno, a sada ih je jedva stotinak. Istina, ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je nešto više gostiju iz Rumunije, iz pograničnih gradova Rešice i Oravice. Oni odsedaju u hotelima – kaže nam Dragiša Torka, jedan od vlasnika mnogobrojnih restorana na obalama jezera.

U domaćoj radinosti, dnevna cena najma kategorisanih soba je od 500 do 800 dinara po osobi, a u hotelu „Rojal”, polupansion staje 1.350 dinara. Pristupačne su i cene hrane: u jednom restoranu nude bečku i parisku šniclu s prilogom u lepinji za 150 dinara, a narudžbinu donose i na adresu. Na obali jezera, pljeskavica u lepinji je 130 dinara.

Potpukovnik Vojske Srbije u penziji, Hakija Ramić, recepcionar je na Vračevgajskom jezeru, na kome je i auto-kamp sa šezdesetak jedinica. Kaže da je turista za 30 odsto manje nego lane.

Aleksandra Saška Petrović (25) koja vodi opštinsku Turističku organizaciju (inače je najmlađi direktor javnog preduzeća u ovoj južnobanatskoj opštini) dosadašnji lošiji učinak sezone pripisuje čestim kišnim periodima.

– Potrudili smo se da osim sunčanja i kupanja turistima obezbedimo i bogat zabavno-kulturni program, a trajanje sezone ćemo produžiti do prvog vikenda u oktobru, za kada je planirana manifestacija „Bela Crkva u jabukama”, gde će i turisti moći da se uključe u berbu – kaže Petrovićeva.

Osim muzičkog programa na obalama i sportskih takmičenja na vodi, naša sagovornica ističe međunarodni skup bajkera, jedan od najvećih u ovom delu Evrope, koji će se održati od 31. jula do 2. avgusta. A dunavski alasi su pozvani da 15. avgusta ovde pokažu svoje ribarsko umeće. U turistički kalendar opštine, upisano je i „Opasuljivanje”, takmičenje u kuvanju pasulja koje će se 26. septembra održati u obližnjoj Crvenoj Crkvi.

Jovica Danilović

[objavljeno: 24/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.