Na Zlatiboru apartmani i za 15 evra

Izvor: Politika, 29.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Zlatiboru apartmani i za 15 evra

Povoljnije su i cene u restoranima i kafeima, pa je odmor za iste pare sadržajniji nego prošle godine

Zlatibor – Trenutno se, po zvaničnim podacima, oko dvanaest hiljada gostiju odmara na Zlatiboru. Poseta solidna, možda i veća od očekivane u godini krize. A prema prilikama, pojeftinio je smeštaj u privatnim apartmanima, delimično su pale cene i van pansiona, hotelijeri daju popuste. Skratili su turisti trajanje svojih odmora: umesto na dve nedelje, kao nekad, sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na planinu uglavnom dolaze da budu od pet do sedam dana. Brzo žive i brzo se odmaraju, pa ako ponovo dođu na kakav produženi vikend u septembru, dobro je.

Na internet sajtu www.zlatibor.rs, koji ažurno prati sva dešavanja i ponudu Zlatibora, ovih dana se oglašavaju izdavaoci smeštaja: najam studio-apartmana 15 evra dnevno, osmi dan boravka gratis, vila 15 evra na dan, izdavanje ležaja pet evra... Ređaju se popusti kao da nije kraj jula, udarni talas letnje turističke sezone. Ranijih godina u ovo doba, recimo, valjalo je za najam apartmana izdvojiti od 25 do 50 evra dnevno, a na popuste sve do jeseni niko nije ni mislio.

– Za istu sumu novca u odnosu na prethodne godine boravak je ovde sada znatno sadržajniji – sumira za „Politiku” direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić. Pri tome ne misli samo na jeftinije apartmane, nego i na pad vanpansionskih troškova, pojeftinjenja od desetak odsto u hotelima, sve uz sadržajno zlatiborsko kulturno leto. A u poređenju sa odmorom u Grčkoj i Crnoj Gori, s kojima se Zlatibor uvek merio, sad je naša planina u značajnoj prednosti: tamo je apartman i tokom ovog kriznog jula teško naći ispod 30 evra za dan.

U restoranima i kafeima Zlatibora vlada pravo šarenilo cena. Ima ih i za one što bi da prođu jeftinije, i za goste dubljeg džepa koji bi da budu viđeni na terasama renomiranih kafe-barova. Tako se kafa, zavisi gde je pijete, ovde plaća od 50 do 100 dinara, sokovi i pivo od 80 do 180, flašica kisele vode od 40 pa naviše. Zlatiborska komplet lepinja može se pojesti za 150 sve do 270 dinara, porcija palačinki za isto toliko, pica od 350 do 650, hamburger 150, porcija roštilja od 300 do 450, a kompletan meni za ručak staje od 370 do 750 dinara. Što se tiče iznajmljivanja sportskih rekvizita, tu cene uglavnom za krizu ne haju: celodnevni najam bicikla je 600 dinara, vožnja pedalinom po jezeru 200 dinara po satu, jahanje konja jedan krug oko centra planine 300, a vožnja fijakerom 500 dinara. Cene dnevnih karata za bazene i kupališta na otvorenom su od 100 do 400 dinara.

U zlatiborskim hotelima je, uprkos krizi, ovih dana popunjenost solidna, i do 80 odsto. Cene polupansiona se kreću od 2.000 do 4.500 dinara, s tim što ima popusta za veći broj dana za decu, i sličnih.

– Uz već poznate izlete za goste Zlatibora: posetu Sirogojnu i Stopića pećini, Mokroj Gori i Mećavniku, Tari i reci Drini, specijalnom rezervatu Uvac, Višegradu i Sarajevu, od ovog leta uveli smo izlet do Ski centra Tornik sa panoramskom vožnjom šestosednom žičarom i obilaskom planine, kao i izlet u Užice i selo grnčara Zlakusu. Što se tiče kulturnih dešavanja, već je ovde više hiljada ljudi bilo na Saboru trubača, a predstoje Moto susreti, Erski kabare, festival narodne muzike, koncert grupe „Van Gog”, dečji festivali muzike i folklora i niz drugih sadržaja – najavljuje Arsen Đurić.

Branko Pejović

objavljeno: 30/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.