Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Sajmištu stradali i Romi

Beograd -- Jedno od najvećih stratišta Roma bio je i logor na Starom sajmištu, koji se i dalje koristi u neprimerene svrhe.

Romi su od početka formiranja logora bili hapšeni i zatvarani, prvo sa ženama i decom beogradskih Jevreja - svi muškarci Jevreji već su bili ubijeni u nemačkim odmazdama "za jednog Nemca - sto talaca".

Iako postoji precizna evidencija o broju pobijenih Jevreja iz ovog logora (oko 7.000), nema preciznijih podataka o broju ubijenih Roma, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako na ovom stratištu, tako ni u drugim gradovima okupirane Srbije, o čemu je B92.net pisao juče povodom Međunarodnog dana sećanja na holokaust nad Romima.

Ovo stratište već nekoliko meseci izaziva kontroverze u javnosti, prvenstveno zato što je i pored toga što je pod zaštitom države, zgrada zadužbine Nikole Spasića koja je za vreme rata bila logorska bolnica, u međuvremenu privatizovana na način koji je pokrenuo sudski proces.

U tom prostoru se već više godina odvijaju neadekvatni programi - preksinoć je to bio boks meč.

Objašnjavajući zašto je na Starom sajmištu ipak održan boks meč, organizator Aleksandar Nikačević je za B92 rekao da su on i njegov tim za termin održavanja meča saznali tek 20-ak dana pre samog meča i da su u tom trenutku sve druge hale već bile izdate, pa su tako došli do hale na Starom sajmištu.

"Izgleda super, za rasvetu i za televizijska snimanja je idealna i samo zato smo izabrali baš ovaj prostor koji nam se i sada posle svih ovih za nas nemilih događaja sviđa, ali ćemo u budućnosti probati da to zaobiđemo zbog svih problema koje možemo da imamo, sasvim nesvesno", rekao je Nikačević.

Gostujući juče u Vestima u 16, predsednik Skupštine opštine Novi Beograd Željko Ožegović smatra da je problem u zakonskim propisima.

"Kazna je od 1.000 do 10.000 dinara i zaista mislim da je vreme da se kroz novi zakon, za koji smo čuli da je u pripremi, te kazne drastično povećaju. Mislim da moramo svima da stavimo do znanja, a svedoci smo da se na mnogim kulturnim nalazištima dešavaju razna skrnavljenja i krađe, da to mora i pravno da se sankcioniše", kazao je Ožegović.

Podsetimo, Fondacija B92 pokrenula je veliku inicijativu da se na ovom mestu što pre ozvaniči Memorijalni centar Staro sajmište.

Zamišljeno je da se i preostalih pet zgrada koje su bile deo originalog naselja sajma koji je izgrađen 1937. (početkom rata su bile zgrade u kojima su se nalazile komanda logora, bolnica i paviljoni za zatvorenike) postanu deo velikog memorijalno-edukativnog centra u kojem će se kroz stalne postavke rekonstruisati istorija holokausta i genocida u Srbiji, zabeležiti arhitektonska vrednost Sajmišta, obeležiti mesto prvog emitovanja televizijskog programa.

Na taj način stvorio bi se edukativni centar koji će iz postojećeg nasleđa učiti toleranciji i suživotu i biti brana svim radikalizmima, fašizmu, šovinizmu.

U toku je snimanje preživelih svedoka logoraša kao deo dvodelnog dokumentarnog filma koji bi trebalo da upoznaju javnost sa strahotama ovog mesta, a Fondacija B92 primljena je i u Svetsku koaliciju muzeja/stratišta.

Ta međunarodna organizacija obezbediće organizacionu pomoć prilikom formiranja memorijalnog centra, ali i programsku pomoć kroz razmenu izlozbi i programa sa sličnim svetskim institucijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.