Sahranjen Momo Kapor

Izvor: Blic, 05.Mar.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen Momo Kapor

Smrt Mome Kapora jedinstvena je prilika da se vidi da li je Beograd živ ili nije. I već na njegovom ispraćaju uveravamo se da još živi 011, i da najvrelijim suzama oplakuje svog omiljenog pisca i građanina - rekao je Matija Bećković juče na Novom groblju pred više stotina građana koji su došli da isprate poznatog pisca i slikara Momu Kapora i odaju mu poslednju počast.

Opelo Momi Kaporu održao je vladika Atanasije Rakita i, što je neuobičajeno, još desetak sveštenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i crkveni hor. Susnežica i hladan vetar među prisutnima karakterisani su i kao nužnost kad odlazi čovek kakav je bio Momo. Govorio je Matija Bećković snažnim glasom, koji je katkad i zadrhtavao, kako se Kapor u višegodišnjoj bici sa opakom bolešću upisao u znamenite hercegovačke junake mirno gledajući smrti u oči, kako je više mislio na svoju redovnu rubriku nego na svoju boljku, kako se nije odvajao od pribora za crtanje i pisaće mašine ni kada mu je vid slabio, kako je do poslednjeg daha zamajavao smrt. "Nije mu se odlazilo sa ovoga sveta niti mu je ljubav davala da ode." Rekao je Bećković, a potom se dirljivo osvrnuo na Kaporov rodoslov, momenat iz detinjstva u kome ga je majčino telo spaslo od bombardovanja, njegovu predanost Gutenbergovoj galaksiji. "Smrt je odnela što je njeno. Dokopala mu se tela, ali njegovom delu nije naudila nego ga je učinila još vidljivijim i neponovljivijim nego što je bilo."

Među brojnim građanima koji su s poštovanjem, u dostojanstvenoj tišini i ne krijući žal juče u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu ispratili čuvenog pisca i slikara Momu Kapora bili su i Duško Kovačević, Vojislav Koštunica, Aleksandar Berček, Radoslav Bratić, Bratislav Milanović, Srđan Radulović, Veselin Simonović, Rada Đuričin, Vlasta Velisavljević, Biljana Vilimon, Ljubivoje Ršumović, Boro Drašković, Cile Marinković"

Mnogi od njih bili su i prethodno na komemoraciji, održanoj u Skupštini Beograda. Čuvena skupštinska sala bila je premala za sve koji su želi da prisustvuju poslednjem oproštaju od Mome. Na komemoraciji su govorili Dragan Đilas, Dobrica Ćosić, Miloš Šobajić, Rajko Petrov Nogo, Veselin Simonović. Glumice Rada Đuričin i Vjera Mujović su kazivale odlomke iz Kaporovog dela "100 nedelja blokade".

Tihomir Stanić je, očigledno i lično ganut, dostojanstveno vodio skup. Podsetio je na početku na neke Kaporove reči i na reči o Kaporu. Začula se potom pesma Arsena Dedića, čuvenog kantautora i Kaporovog prijatelja, "O mladosti". I dok su tišinu u sali bojili muzika i stihovi "poklanjala si al' si krala i nevjerna si bila ti, ne suviše mi nisi dala o mladosti, o mladosti. Moja. Pa zbogom, budi bolja s drugim, i daj mu više nježnosti, jer to je ništa što ja gubim, o mladosti, o mladosti"" u tihom žamoru koji se mogao čuti dali su se prepoznati komentari koji su govorili o tome da i sada, kada ga više nema, Kapor još uvek "brani boje onog pravog, dobrog Beograda".

U svom obraćanju prisutnima na komemoraciji gradonačelnik Dragan Đilas je, između ostalog, rekao da je Momo Kapor najbeogradskiji pisac, da je voleo u Beogradu i ono što je trebalo voleti i ono što nije, da su Momine knjige najlepše razglednice Beograda, a potom naglasio da će mu biti podignuto spomen-obeležje na Adi Ciganliji.

Po rečima pisca Dobrice Ćosića, Momo Kapor je uticao na sve generacije druge polovine XX veka, velikim majstorstvom pripovedačke veštine pisao je o napornom miru i poslednjem ratu, duhovitošću i ironijom se borio za slobodu. "Ono što mu nije stalo u priču stalo mu je u sliku", rekao je Ćosić, a potom, između ostalog, napomenuo da je Kapor opisivao Beograd koji se unepostojava, da je bio lirski hroničar Beograda, te da ne poznaje čoveka koji je imao više prijatelja iz svih staleža.

"Nisam mogao zamisliti da ću govoriti na komemoraciji Mome Kapora jer je Moma za mene predstavljao sam život", rekao je Miloš Šobajić, a potom govorio o njihovim "slikarskim" razgovorima i druženjima. "Talentom me ubedio da su mi neophodni njegovi tekstovi. Svaki je tekst naslikao, a sliku napisao. (") On sada šeta kroz sva vremena Beograda", dirljivo je istakao Šobajić.

Rajko Petrov Nogo je govorio i u ime Akademije nauka Republike Srpske. U svom poetičnom kazivanju, između ostalog, naveo je, parafrazirajući samog Kapora, da je Momo od majke nasledio sklonost ka umetnosti, a od oca prezime, visok pritisak, citirao njegove reči da "Kapori umiru ili od srca ili od metka, a oni najbolji od metka u srcu"" Govorio je kako je Kapor umetnošću zamaskiravao bol, kako je bio seizmograf duše i beznađa, i srpski Čehov u džinsu.

"Momo Kapor je bio najčitaniji i najomiljeniji član NIN-a", rekao je Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik NIN-a, koji je potom podsetio da je Kapor sarađivao sa tom redakcijom od 60-ih, kako je njegovo pisanje "zanosno poput snova, a realno poput života" i nezamenljivo svedočanstvo o našim manama i vrlinama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahranjen Momo Kapor

Izvor: RTS, 05.Mar.2010

Na beogradskom Novom groblju sahranjen pisac, slikar i novinar Momo Kapor. "Smrt je odnela ono što je njeno. Dokopala mu se tela, ali njegovom delu nije naudila nego ga učinila još vidljivijim i neponovljivijim nego što je bilo", rekao akademik Matija Bećković u oproštajnom govoru. Grad će podići...

Nastavak na RTS...

Otišao "lirski nostalgičar Beograda"

Izvor: Glas javnosti, 06.Mar.2010, 14:57

BEOGRAD - U Aleji zaslužnih građana, na beogradskom Novom groblju juče je sahranjen Momčilo - Momo Kapor (1937-2010), slikar i pisac, autor više od četrdeset knjiga...Poslednjem ispraćaju, po hladnom i snežnom danu, prisustvovao je veliki broj pisaca, slikara, glumaca, prijatelja, poštovalaca...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.