Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Bogosloviji 80 brucoša

Senat Univerziteta u Nišu odlučio je da se u Nišu osnuje Pravoslavno-bogoslovski fakultet. Ova visokoškolska ustanova će biti petnaesti fakultet u sastavu Univerziteta u Nišu. Na prvu godinu će moći da se upiše 80 brucoša, a prof. dr Dragiša Bojović imenovan je za prvog dekana Bogoslovije.



- Novi fakultet će upotpuniti mozaik visokoškolskih ustanova u sastavu našeg univerziteta. Čekamo samo odluku Vlade i odmah će početi sve pripreme za prijem brucoša. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sedište će biti u zdanju SPC Ćirilo i Metodije na Delijskom visu. Tu već postoji Srednja bogoslovska škola - kaže rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Radislav Bubanj.

Dva smera

Ideja za osnivanje Bogoslovije potekla je iz samog rektorata. Koncept studija će biti sličan Beogradskoj bogosloviji, mada su uzeta i iskustva sličnih fakulteta u Rusiji, Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Vrata novog fakulteta biće otvorena za sve srednjoškolce. Na ovom fakultetu će biti dva smera. Na Odeljenju za opštu teologiju biće primljeno 30 brucoša, 20 na budžetu i 10 samofinansirajućih. Na Katehetskom smeru će biti raspisan konkurs za 50 brucoša, 30 na studije koje se finansiraju o trošku države i 20 koje će sami studenti plaćati. Studenti će na teologiji izučavati predmete iz istorijskog bogoslovlja, uvod u Stari i Novi zavet, istoriju umetnosti... Na drugom smeru će se izučavati psihologija, pedagogija, metodika... Diplomirani studenti će nositi zvanje teologa i veroučitelja.

Budući veroučitelji

Prijemni ispit će biti organizovan početkom jula, a ako dozvola za rad ne stigne do sredine juna, kandidati će polagati prijemni u oktobru.

- Odlična je ideja da se u Nišu otvori Bogoslovija. Pošto me jako zanima pravoslavlje, baš razmišljam da upišem ovaj fakultet. Želim da budem veroučitelj, ali ne i da budem sveštenik. Znam još neke moje drugove koji su pre razmišljali da upišu Bogosloviju, ali im je smetalo to što treba da idu u Beograd - kaže maturant Milan Ilić.

Osnovne studije na Odeljenju za pravoslavnu teologiju trajaće osam semestara, a diplomske, odnosno master studije traju dva semestra. Osnovne studije na Katehetskom smeru će trajati šest semestara na osnovnim, a četiri na diplomskim.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.