Na Akademiji ponovo upis i za devojke

Izvor: Blic, 11.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Akademiji ponovo upis i za devojke

Za maturante osnovnih i srednjih škola u Srbiji koji žele da upišu Vojnu gimnaziju, odnosno Vojnu akademiju u Beogradu, konkurs za upis je u toku i trajaće do 31. marta. Kandidati se mogu prijaviti komandi vojnog odseka u mestu u kojem žive. Devojke mogu da konkurišu za upis na Vojnu akademiju, dok će u klupama Vojne gimnazije i dalje sedeti samo mladići.

Na konkurs za upis u Vojnu gimnaziju, gde će sledeće školske godine biti mesta za 100 prvaka, mogu se prijaviti svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učenici osnovne škole koji su završili V, VI, VII i VIII razred sa najmanje vrlo dobrim uspehom. Prvi put ove godine osmaci koji nameravaju da upišu Vojnu gimnaziju polagaće matematiku i srpski jezik iz istih zbirki kao i njihovi vršnjaci koji upisuju druge stručne škole ili gimnaziju. U Vojnu gimnaziju i dalje se mogu upisati samo kandidati muškog pola. Iako se pominjala mogućnost da se u ovu školu upisuju i devojke, od toga, bar ove godine, neće biti ništa.

- Svi đaci koji konkurišu za prijem u našu školu prvo idu na kompletan lekarski pregled. Ako su zdravstveno sposobni, proveravaju im se i motoričke sposobnosti, nakon čega prolaze i test opštih sposobnosti. Utvrđujemo i njihovu motivaciju, stabilnost i socijalnu zrelost. Na kraju, svi polažu testove iz srpskog i matematike, koji ove godine spremaju iz zbirki koje je izdalo Ministarstvo prosvete. Na osnovu uspeha u prethodnom školovanju i svih testova kandidati zauzimaju određeno mesto na rang-listi - kaže za „Blic" Valerije Ljubičić, psiholog u Vojnoj gimnaziji.

Za sve kandidate lekarski pregledi ove godine počinju sedmog aprila u regrutnim centrima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

U toku je i konkurs za upis na Vojnu akademiju u Beogradu, gde ima mesta za oko 160 kandidata, među kojima će biti i 30 devojaka. Naime, prošle školske godine, prvi put u istoriji vojnog školstva u Srbiji, na Vojnu akademiju su upisane i devojke. Jedna od njih je Gordana Sarić iz Arilja.

- U početku je bilo teško jer smo prva generacija devojaka na Akademiji. Sada smo se privikle i prvi semestar je prošao bez problema. Kolege su nas dobro prihvatile, pomažu nam kad zatreba i zaista funkcionišemo kao kolektiv - priča Gordana Sarić.

Vladimir Milovanović, student prve godine Vojne akademije, kaže da studenti imaju odlične uslove za rad.

- Pored redovne nastave, omogućeno nam je da se bavimo mačevanjem, ronjenjem, da učimo strane jezike, treniramo borilačke veštine... Uporedo pohađam predavanja koja nam drže profesori sa Fakulteta organizacionih nauka, tako da ću, nadam se, dobiti i diplomu ovog fakulteta - kaže Vladimir Milovanović.

Rezultati konkursa za upis u Vojnu gimnaziju biće poznati najkasnije do 30. maja. Kandidati koji konkurišu za upis na Vojnu akademiju znaće da li su primljeni tek posle 20. juna.

Informacije o konkursu

Svake subote do 31. marta, u vremenu od 10.00 do 13.00 časova, svi zainteresovani mladići i devojke mogu da posete Vojnu akademiju i Vojnu gimnaziju, gde će ih profesori i vaspitači upoznati sa uslovima školovanja. Sve informacije o konkursima mogu se pronaći na sajtovima www.gimnazija.mod.gov.yu i www.va.mod.gov.yu.

Dve diplome za oficire

Školovanje na Vojnoj akademiji traje četiri godine. Posle završetka studija studenti stiču visoko akademsko zvanje, a od prošle školske godine oni mogu dobiti i diplomu fakulteta sa kojima je Vojna akademija potpisala ugovor o realizaciji zajedničkih studijskih programa, a to su: Mašinski, Saobraćajni, Fakultet za bezbednost, Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka.

Ako prekrše ugovor, vraćaju novac

Tokom školovanja učenici Vojne gimnazije smešteni su u internatu, a sve troškove njihovog školovanja snosi Ministarstvo odbrane. Roditelji sklapaju ugovor sa Ministarstvom odbrane, kojim se učenici obavezuju da neće ponavljati godinu, da će upisati Vojnu akademiju i da će po završetku školovanja stupiti u profesionalnu vojnu službu. Ako učenik ne ispuni neku od ovih obaveza, roditelji su dužni da Ministarstvu odbrane nadoknade troškove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.