Izvor: B92, 28.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO traže zaštitu žrtava rata

Beograd -- Osam nevladinih organizacija iz Srbije predložilo je Skupštini Srbije donošenje deklaracije o zaštiti prava žrtava ratnih zločina.

Deklaracijom bi bile regulisane "obaveze države da preduzme sve mere zaštite prava žrtava ratnih zločina, a posebno žrtava genocida u Srebrenici". Deklaraciji su predložili Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Beogradski krug, Žene u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih.

U njoj su izmđju ostalog, zaključci u kojima stoji "da pravilno procenjivanje i vrednovanje zločina podrazumeva suočavanje s prošlošću", "da genocid ne sme da se veliča, ne sme da se negira i ne sme da se zaboravi".

Nevladine organizacije traže i to da se Republika Srbija obaveže "da će razotkriti i kazniti svako ideološko opravdanje zločina", "da neće dozvoliti prihvatanje posledica zločina, tako što će pravdanje genocida predstaviti kao legitiman politički stav" i "da će poštovati presude koje su jasno definisale pravni karakter zločina genocida izvršenog u Srebrenici", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.