Izvor: B92, 27.Sep.2010, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: Prinudno iseljavanje Roma

Beograd -- Sutra će, po zahtevu Direkcije za građevinsko zemljište Beograda, iz kuće u Vojvođanskoj ulici u naselju Bežanija biti prinudno iseljeno osam romskih porodica.

Ovaj objekat im je dodeljen 2003. godine na privremeno korišćenje nakon što su porodice iseljene sa Dorćola iz baraka u tzv. naselju Betonjerka.

I porodice i Direkcija su se obraćali nadležnim gradskim i opštinskim službama za pomoć i obezbeđivanje alternativnog smeštaja, ali bez uspeha, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navode tri nevladine organizacije.

"Iako Grad raspolaže sa još slobodnih kontejnera nabavljenih prilikom raseljavanja Gazele, odbijaju da ih dodele ovim porodicama budući da ne žive u nehigijenskom naselju", navode u saopštenju Centar za prava manjina, Regionalni centar za manjine i Centar za ekologiju i održivi razvoj.

"Podsećamo da brojne međunarodne konvencije koje je Republika Srbija ratifikovala, kao i praksa Evropskog suda za ljudska prava nalažu da iseljenje ne može da ima za posledicu beskućništvo, već organi vlasti moraju obezbediti adekvatan alternativni smeštaj ili druge kompenzatorne mere ako lice koje se iseljava nije u mogućnosti da ih samo obezbedi", navodi se u saopštenju.

"Takođe želimo da skrenemo pažnju na brojne slučajeve prinudnog iseljenja koji prođu nezapaženo upravo zato što se ne radi o većim neformalnim naseljima koji, po pravilu, privlače pažnju javnosti pa samim tim i obzirnije ophođenje nadležnih vlasti, već o slučajevim iseljavanja pojedinačnih ili nekolicine porodica ostavljenih na ulici bez ikakve pomoći", navodi se dalje.

Centar za prava manjina apeluje na Direkciju da privremeno obustavi postupak iseljenja porodica iz Vojvođanske ulice, a da gradske vlasti i organi Opštine Novi Beograd u kratkom roku iznađu rešenje za obezbeđivanje nužnog smeštaja.

"U suprotnom, Grad će biti odgovoran što će više od trideset lica, od toga devetnaestoro maloletne dece, ostati na ulici bez krova nad glavom", navodi se na kraju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.