Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: Kampanja protiv NVO

Beograd -- Predstavnici nekih nevladinih organizacija upozorili na "permanentnu perfidnu kampanja u provladinim medijima".

Protiv nevladinih organizacija vodi se "permanentna perfidna kampanja u provladinim medijima", a njihovi aktivisti su izloženi medijskim i fizičkim napadima, naveli su danas predstavnici više NVO na okruglom stolu "Ko, kako i zašto stvara lošu sliku o NVO u Srbiji: Slučaj zarada aktivista NVO".

"U Srbiji se vodi velika verbalna borba protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takozvanog komunizma, a u toj velikoj borbi nasleđena je 60 godina duga averzija prema građanskom samoorganizovanju", rekao je Vojin Ditrijević iz Beogradskog centra za ljudska prava na skupu u Medija centru.

Skup su organizovale Građanske inicijative, povodom teksta objavljenog 26. maja u listu Politika, pod naslovom "Bankari kaskaju za NVO-sektorom", u kom se navodi da je prosečna aprilska neto plata zaposlenih u NVO bila 74.500 dinara.

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa rekao je da to "jednostavno nije tačno" i da je, prema podacima Zavoda za statistiku, prosečna aprilska neto plata u delatnosti u koju spadaju i zaposleni u NVO bila 46.985 dinara.

Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju navela je da "NVO rade enorman posao" i upitala "ima li kulturnog centra koji je obavio posao kao CZKD". "Šta su uradili Komisija za istinu i pomirenje i Institut za genocid u poređenju s Fondom za humanitarno pravo, Jukomom i Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji? Koliko ljudi dobija platu iz budžeta u komisiji i insitutu?", upitala je Borka Pavićević.

Biljana Kovačević Vučo iz Jukoma rekla je da je "finansiranje NVO najtransparentije moguće jer ide preko žiro-računa, kao i za ostala pravna lica".

Tamara Lukšić Orlandić iz Fonda za otvoreno društvo rekla je da su naknade tog fonda za projekte NVO "često neprimerene uloženom znanju i trudu" jer su sredstva ograničena i dodala da mnoge NVO "i po šest meseci nemaju nijedan projekat".

Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji podsetila je da su u medijima objavljene privatne adrese "aktera NVO", koji su posle toga izloženi linču na ulici i navela kako očekuje da će mediji pomoći NVO.

Savetnik predsednika Srbije za saradnju s civilnim društvom Zoran Lutovac zauzeo se za donošenje zakona o NVO, kako ne bi bilo "kalkulisanja i politizacije uloge NVO-sektora u društvu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.