Izvor: B92, 23.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: Izbegavati uvredljive termine

Beograd -- Predstavnici nevladinih organizacija pozvali su medije da prilikom izveštavanja o osobama i deci iz osetljivih grupa ne koriste uvredljive termine.

Oni su istakli da mediji nikako ne treba da koriste termine koji potiču od dijagnoze koju dete ili osoba ima i ocenjuju da se korišćenjem termina "ometeno dete" sugeriše da je ometenost njegova jedina karakteristika i lično svojstvo.

Na konstruktivnom sastanku nevladinih organizacija sa medijima takođe je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenjeno da se korišćenjem izraza "invalidna osoba" sugeriše da je ta osoba "nevalidna i nevažna" u odnosu na osobe šire populacije.

Predstvanici nevladinih organizacijama sugerisali su medijima da ne koriste ni izraz "osobe sa posebnim potrebama", jer je taj izraz neodgovarajući i uvredljiv.

Govoreći o neadekvatnom i senzacionalističkom izveštvanju pojedinih medija o osobama iz osetljivih kategorija, predstavnica kancelarije Zaštitnika građana Gorica Čolić podsetila je da oštećeni mogu sudu u tim slučajevima podneti tužbu za povredu prava na privatnost.

Ukazavši da je takva mogućnost u zakon uvedene 2004. godine, ona je istkla da do sada ne postoji dovoljan broj tužbi za izgrađivanje ujednačene sudske prakse, na osnovu koje bi Vrhovni sud Srbije mogao dati pravno mišljenje.

Prema njenim rečima, iz tih razloga bilo bi potrebno ohrabriti oštećene da podnesu tužbe protiv odgovornih što, uz saglasnost osoba čije je pravo povređeno, mogu učiniti i predstavnici nevladinih organizacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.