Izvor: Blic, 03.Nov.2009, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS zabrinut za zdravlje pritvorenog novinara Kačarevića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od okružnog tuzioca informacije o zdravstvenom stanju pritvorenog beogradskog novinara Slavoljuba Kačarevića i merama preduzetim da se njegovo zdravlje ne ugrožava.

U pismu okružnom tuziocu Zagorki Dolovac, NUNS je naveo da nema namere da se meša u istragu i postupak koji se vodi protiv njega i zatražio od nje da sve zainteresovane za život i zdravlje Kačarevića, kao i najširu javnost obavesti o merama preduzetim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na zaštiti zdravlja poznatog beogradskog novinara.

Kačareviću je prošle nedelje određen privor zbog sumnje da je kao direktor preduzeća "Manani" zajedno sa vlasnikom tog preduzeća Radisavom Rodićem zloupotrebio službeni, položaj čime su za sebe pribavili protivpravnu imovionsku korist od 1.035.658 nemačkih maraka, po tadašnjem kursu Narodne banke Jugoslavije.

Kačarević je bio i glavni i odgovorni urednik "Glasa javnosti".

Zahtev da se Kačarević brani sa slobode

Grupa novinara i prijatelja bivšeg urednika Glasa javnosti Slavoljuba Kačarević zatražili su danas da on bude pušten da se brani sa slobode i dodali da je peticiju sa istim zahtevom do sada potpisalo više od 400 novinara.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović rekao je na konferenciji za novinare da je peticiju, kojom se traži da se Kačarević brani sa slobode, potpisalo 410 novinara i najavio da će ti potpisi biti upućeni predsedniku Okružnog suda Siniši Važiću i nadležnom sudiji.

On je rekao da "nije daleko od istine" tvrdnja da je Kačarević prva žrtva novog Zakona o informisanju.

Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković ocenio je da je "neodgovorno" držati u pritvoru čoveka takvog ugleda kao što je Kačarević zbog toga što bi mogao da utiče na svedoke jer se krivično delo za koje se tereti desilo pre osam godina.

"Kod nas se sa slobode brane oni koji to nikada ne bi trebalo, pa ne vidim zbog čega i Kačarević ne bi mogao da bude pušten", rekao je Žarković.

Glavni urednik lista Politika Dragan Bujošević je rekao da ne želi da ulazi u to da li je Kačarević zaista potpisao ugovor za koji ga terete, jer se radi o čoveku koji je uvek bio spreman da odgovara za svoje postupke ali i o čoveku koji zaslužuje solidarnost.

"Nužno je da mi, kao predstavnici profesije, kažemo da njegov pritvor doživljavamo kao omalovažavanje profesije. Novinarstvo je profesija koja je učinila sve da je drugi omalovažavaju ali je Kačarević učinio sve da ne bude tako. Zato je zaslužio solidarnost", rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.