NS: Optužnica protiv novinarke

Izvor: B92, 16.Okt.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Optužnica protiv novinarke

Beograd -- Tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv urednika i novinarke "Nacionalnog građanskog" jer, navodno, objavljen tekst koji odaje službene tajne.

Time je tekst "naneo štetu bezbednosti Srbije".

Na optužnicu je oštro reagovalo Udruženje novinara Srbije i poverenik za informacije od javnog značaja, dok urednik i novinarka ovog lista kažu da je tužilaštvo zamenilo teze. Inače, ovaj list je u petak ugašen zbog gubitaka.

"Državni organi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpuno nespremni za rat", naslov je spornog teksta sa naslovne strane novosadskog lista "Nacionalni građanski". Novinarka ovog dnevnika je, prema sopstvenim rečima, imala uvid u Izveštaj Vlade Srbije, u kojem se navodi da je priprema države za odbranu zemlje loša, da su kadrovi nestručni, ali i da je naoružanje zastarelo. Zbog svega nabrojanog, optužnica je stigla na adresu Jelene Spasić.

Tužilaštvo se u ovom slučaju nije bavilo istragom protiv lica koja su novinarima odala tajnu, i koja su, prema rečima urednika "Nacionalnog građanskog" Milorada Bojovića, zaista odgovorna. On smatra i da javnost ima pravo da zna da li je država spremna za rat, kao i da je dužnost novinara da to otkrije.

Novinarka u ovom slučaju nije otkrila raspored vojnih jedinica, ali ni lokacije na kojima se čuva municija i gorivo, pa zbog toga poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ne vidi razlog za podizanje optužnica. Naprotiv, on kaže da će insistiranje na odgovornosti novinara imati štetne efekte po slobodu štampe.

Udruženje novinara Srbije je takođe osudilo podizanje optužnica protiv novinarke i urednika "Nacionalnog građanskog", navodeći da to što su oni objavili ne šteti bezbednosti Srbije, kako navodi optužnica, vec doprinosi informisanju gradana o stvarnom stanju odbrambenih priprema i bezbednosti zemlje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NUNS i NDNV protestuju zbog optužnice protiv novinara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Okt.2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine protestovali su u nedelju zbog odluke Opštinskog javnog tužilaštva u Novom Sadu da podigne optužnicu protiv novinara Nacionalnog građanskog lista zbog objavljivanja izveštaja iz kojeg proizilazi da su državni organi nespremni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

NDNV i NUNS stali iza novinara i urednika Građanskog

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su danas zbog odluke Opštinskog javnog tužilaštva u Novom Sadu da podigne optužnicu protiv novinara Jelene Spasić i Milorada Bojovića zato što su navodno prekršili Zakon o tajnosti podataka.

Nastavak na Radio 021...

Protest zbog tajnog suđenja novinarima lista "Nacionalni građanski"

Izvor: Blic, 16.Okt.2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su večeras da oštro protestuju zbog odluke Opštinskog javnog tužilaštva u Novom Sadu da podigne optužnicu protiv novinara Jelene Spasić i Milorada Bojovića zato što su navodno prekršili Zakon...

Nastavak na Blic...

Tajno suđenje novinarima

Izvor: S media, 17.Okt.2011, 00:31

NUNS i NDNV protestuju zbog podizanja optužnice protiv novinara "Nacionalnog građanskog" iz Novog Sada. Suđenje će se obaviti po hitnom postupku iza zatvorenih vrata. ..Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara..Vojvodine (NDNV) saopštili su večeras da oštro protestuju...

Nastavak na S media...

SPO: Odustati od tužbe protiv "Građanskog lista"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2011

BEOGRAD -..Srpski pokret obnove osudio je danas podizanje optužnice protiv novinarke "Nacionalnog građanskog" lista Jelene Spasić i njenog urednika Milorada Bojovića zbog teksta o spremnosti sistema odbrane u Srbiji, i ocenio da tužilaštvo treba da odustane od tog postupka...Ta optužnica tereti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.