NOVI VOZ IZ RUSIJE KRENUO SRPSKIM PRUGAMA

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI VOZ IZ RUSIJE KRENUO SRPSKIM PRUGAMA

BEOGRAD - Novi dizel-motorni voz iz Rusije, prvi od 12 naručenih, krenuo je danas promotivno srpskim prugama, a od sutra će redovno saobraćati između Beograda i Vršca.

BEOGRAD - Novi dizel-motorni voz iz Rusije, prvi od 12 naručenih, krenuo je danas promotivno srpskim prugama, a od sutra će redovno saobraćati između Beograda i Vršca.

Prvi "putnici" danas su u vožnji od Beograda do Pančeva bili novinari i njihov domaćin generalni direktor "Železnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbije" Milovan Marković.

Srpske železnice su prvi put posle pune tri decenije dobile novi voz, istakao je Marković, dodajući da će u naredna dva meseca iz Rusije stići još dva ruska voza, čije se uključivanje u saobraćaj očekuje početkom maja.

Marković je kazao da će svih, ukupno, 11 vozova ruske kompanije "Metrovagonmaš" biti isporučeno srpskim železnicama do kraja ove godine.

"Ovo je veoma značajan dan za srpske železnice i najava boljih dana, novih, komfornijih i tačnijih vozova na našim prugama", istakao je on.

Novi voz iz Rusije koji će saobraćati na relaciji Beograd Dunav-Vršac ponovo će nakon pune tri godine uspostaviti redovan putnički saobraćaj između glavnog grada i Vršca.

Voz će radnim danima i subotom saobraćati dva puta dnevno - iz stanice Beograd Dunav polaziće u 7.20 i 19.20 sati, dok će iz Vršca za Beograd polaziti u 5.15 sati i u 16.45 sati.

Marković je rekao da će za taj voz na delu od Beograda do Pančeva važiti karta "Beo voza", a od Beograda do Ovče "Bus plus".

Marković je ukazao da će srpske železnice iz dela ruskog kredita čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara, nabaviti dodatnih 25 vozova od iste ruske kompanije, kako bi se poboljsao lokalni i regionalni saobraćaj na neelektrificiranim prugama na teritoriji cele zemlje.

Komercijalni direktor "Transmaš holdinga" Suhrat Mahmudov je izrazo zadovoljstvo što ta kompanija sarađuje sa Srbijom i što će se njihovi vozovi koristiti u Srbiji.

Novi ruski vozovi će na nelektrificiranim prugama postepeno zameniti putničke "šinobuse" i "makose" stare više od 30 godina Dizel-motorni vozovi kompanije "Metrovagonmaš" imaju Mercedesov motor, Fojtov menajč, Knorove kočnice i druge komponente najpoznatijih svetskih proizvođača.

Imaju 120 mesta za sedenje, 126 mesta za stajanje, kamere, klimu, sistem za kontrolu, upravljanje i dijagnostiku, toalet, koji je prilagođen i osobama sa posebnim potrebama, a na srpskim prugama će se kretati brzinom do 120 kilometara na sat.

Cena jednog voza je oko 3,4 miliona švajcarskih franaka, a uz vozove će biti isporučeni i rezervni delovi, alat i oprema za održavanje, potrošni materijal i dokumentacija u vrednosti od 2,5 miliona švajcarskih franaka.

Železnice Srbije i "Metrovagonmaš" potpisali su 2010. ugovor o kupovini 12 novih vozova iz kredita međunarodne železničke banke "Eurofime" od 43 miliona švajcarskih franaka.

Ugovor o ruskom kreditu za Železnicu u martu

Ugovor o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za železnicu u Srbiji trebalo bi da bude parafiran tokom ovog meseca, izjavio je pomoćnik ministra za infrastrukturu Srbije Dejan Lasica.

Lasica je prilikom promotivne vožnje prvog ruskog voza isporučenog Železnici Srbije podsetio da su pregovori o kreditu završeni prošle sedmice i dodao da će uslediti procedura u vladi za zvanično usvajanje teksta i potpisivanje ugovora.

Usaglašeno je pet projekata na železnici koji će biti finansirani iz ruskog kredita, kazao je on.

Lasica je precizirao da će ugovor o realizaciji prva tri projekta, vrednih nešto manje od 200 miliona evra, biti potpisan u maju.

Kako je dodao, reč je o izgradnji drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, modernizaciji 111 kilometara pruge, na šest deonica, na Koridoru 10 i isporuka 25 dizel-motornih garnitura za Železnicu Srbije.

Pomoćnik ministra za železnički saobraćaj kazao je da se drugi ugovor odnosi na izgradnju pruge Valjevo-Loznica, za koji se projekat prilagođava modernoj tehnologiji koju će koristiti ruske kompanije.

"Ugovor će biti potpisan za četiri do pet meseci", kazao je Lasica i dodao da će iz ruskog kredita biti finansirana modernizacija pruge Beograd-Bar, za projektovane brzine od 100 od 120 kilometara na sat, a vrednost tog projekta je oko 200 miliona evra.

Ukupna vrednost svih pet dogovorenih projekata je oko 920 miliona dolara, rekao je Lasica i precizirao da će Rusi iz kredita od 800 miliona dolara obezbediti 85 odsto novca, dok će preostalih 15 odsto finansirati Srbija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.