NOVI PAZAR: POPISANO 7.500 OSOBA

Izvor: Kurir, 02.Okt.2011, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI PAZAR: POPISANO 7.500 OSOBA

BEOGRAD - U Novom Pazaru prvog dana popisa je popisano 7.500 osoba od kojih je njih 55 odbilo da se popiše, rekao je zamenik predsednika popisne komisije u tom gradu Sulejman Nicević.

Nicević tvrdi da polovina od tog broja nije kategorički odbila popisivanje već su tražili vreme za razmišljanje ili konsultovanje.

Gradska vlast u Novom Pazaru je pojačala kampanju kojim se građani pozivaju da se odazovu popisu s obrazloženjem koliko je to za njih značajno, a u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su uočiljivi plakati na kojima se poručuje "nepopisan-otpisan", ali i oni koje pozivaju na bojkot.

Nicević je ocenio da su građani na delu pokazali da, kako je rekao, niko sa njima ne može da manipuliše i da je poziv glavnog muftije Muamera Zukorlića na bojkot doživeo fijasko.

S druge strane, u Bošnjačkom nacionalnom veću, koje je blisko Zukorliću a koje država Srbija ne priznaje, tvrde da je broj onih koji odbijaju da se popišu veliki.

Zukorlić, koji je ranije podržao popis stanovništva u Crnoj Gori, na Kosovu i Mnjetohiji i sada u Makedoniji, pozvao je Bošnjake u Srbiji na bojkot jer, kako tvrdi, vlast želi da umanji značaj te nacionalne zajednice, ocenivši da će će rezultati popisa biti falsifikovani.

"Rezultati popisa će, sa bojkotom i bez bojkota, biti falsifikovani, a razlika je u tome što mi u tome nećemo učestvovati", rekao Zukorlić koji tvrdi da ih je na bojkot naterala vlast u Srbiji.

Prema izveštajima sa terena iz drugih delova Srbije, u Nišu su tri popisivača odustala pa su umesto njih uključene rezerve, rečeno je Tanjugu u tamošnjoj popisnoj komisiji.

Predsednik popisne komisije u Novom Sadu Jasmina Trbojević-Stanković je rekla Tanjugu da oko 1.800 popisivača i 190 instruktora nesmetano obavljaju svoj posao, kao i da dužina zadrživanja popisivača u jednom domaćinstvu zavisi, između ostalog, od toga da li se pitanja, odnosno odgovori daju na nekom od manjinskih jezika.

U ostalim gradovima i opštinama popis teče predviđenim tempom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.