NOVA MODA U SRBIJI Poslodavci sumnjive radnike vode na privatni POLIGRAF

Izvor: Blic, 13.Jun.2016, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA MODA U SRBIJI Poslodavci sumnjive radnike vode na privatni POLIGRAF

U Srbiji je poslednjih godina sve popularnija upotreba “privatnih poligrafa” koje koriste mahom poslodavci, roditelji i supružnici kako bi proverili istinitost tvrdnji zaposlenih, dece ili partnera ili ustanovili neki vid prevare.

Usluge privatnog poligrafa mogu se dobiti u privatnim detektivskim agencijama, a poligrafisti su najčešće bivši policajci obučeni za detektovanje laži.

Poligrafista detektivske agencije “Protekta” profesor doktor Ostoja Krsić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Tanjugu da u privatnoj praksi najčešće testira slučajeve u vezi s ljubavnim prevarama, bračnim problemima, kućnim krađama koje počine deca, supružnici i gosti, i one koji se tiču potkradanja u firamama.

Možete li da pobedite DETEKTOR LAŽI?

Kućne krađe mahom vrše zavisnici od droge, dok u privatnim firmama potkradaju ne samo zaposleni, već i partneri - prijatelji, kumovi, rođaci. Sprovode se testovi pre i u toku zaposlenja da bi se potvrdila lojalnost i poštenje.

Druga vrsta testova su periodični testovi, „vakcine na istinu”, a sprovode se na tri ili šest meseci. Taj test, prema rečima Krsića, prolaze svi zaposleni, nakon čega se vrši eliminacija onih koji reaguju na pitanja: da li su nešto ukrali ili odali poslovnu tajnu... Treća vrsta testova sprovodi se kada se krađa već dogodi, uglavnom u manjim firmama, pa se testira cela smena ili oni koji su imali pristup robi.

Na pitanje da li poligraf može da se izigra, stručnjak daje odričan odgovor.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.