NIS ostaje monopolista

Izvor: Press, 01.Okt.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS ostaje monopolista

Naftaši: U zakonu o gorivu planiraju odredbe po kojima bi uvoznici morali da imaju skladišta od 25.000 tona, što može da ispuni jedino NIS Ministarstvo energetike na mala vrata hoće da produži monopol NIS-a, koji ističe 31. decembra ove godine, tvrde domaći naftaši. Time bi, kažu, NIS-u bila omogućena dodatna zarada od 200 miliona evra godišnje, a benzin na pumpama ne bi mogao da pojeftini. Predstavnici naftaških udruženja tvrde da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ministarstvo energetike predložiti da u novi zakon o gorivu uđu odredbe po kojima bi se od naredne godine nametnula obaveza uvoznicima da imaju skladište od najmanje 25.000 tona, iako dobro znaju da to može da ispuni samo NIS. To bi značilo da će svi i dalje morati da kupuju gorivo isključivo od tog preduzeća.
- Do sada smo imali obavezu da imamo 12 puta manje skladište, a sada odjednom država traži skladište od 25.000 tona. U Srbiji toliko skladište nema niko od naftnih kompanija osim NIS-a! Znači, umesto da od 1. januara otvori tržište, Ministarstvo energetike svojim propisima opet tera građane da plaćaju skupo gorivo. Sada se barem evrodizel slobodno uvozi, ali ako se usvoji ovakav propis, onda će NIS preuzeti i uvoz tog derivata - navodi za Press Milan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica.
Još veći troškovi
Rakić kaže da se u Srbiji troši oko dve milijarde litara benzina i 500 miliona litara evrodizela. S obzirom na to što se na litru evrodizela zarađuje oko 15 dinara, a na benzinu oko pet, NIS bi na osnovu te računice mogao za godinu dana monopola da zaradi oko 200 miliona evra!
Direktor „AVIA Petrobarta" Aleksandar Mileusnić kaže za Press da je do sada za uvoz evrodizela bilo potrebno skladište od 2.000 tona.
- Uredba o uvozu propisuje skladište od 2.000 tona, ali su kapaciteti koje imaju uvoznici od 4.000 do 15.000 tona. Ne znam ni za jednu državu u okruženju gde uvoznici moraju da imaju skladište od 25.000 tona! A, čak i da napravimo toliko skladište trebalo bi nam najmanje 20 miliona evra i jedno godinu dana dok povadimo dozvole i završimo radove. Međutim, ko nam garantuje da za godinu dana neće opet promeniti neki pravilnik? Želim samo da pitam našu vladu da li im je važniji NIS ili građani Srbije - kaže Mileusnić.
Potpredsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić navodi da bi posle otvaranja tržišta gorivo moglo da bude jeftinije barem 10 dinara, ali da se to sada neće desiti.
Nepremostive barijere
- Prodaja goriva u Srbiji je opala oko 30 odsto od početka godine. Iako smo očekivali da će otvaranjem tržišta pasti cena i porasti prodaja, sada neko pokušava da zadrži monopol NIS-a. Mi se slažemo da skladišta moraju da postoje i prihvatljivo je da ona budu od 5.000 do 10.000 tona. Sada će u praksi biti ukinuta uredba o zabrani uvoza derivata, ali ćete s druge strane ćete imati druge barijere koje nećete moći da preskočite - kaže Tatić.
U Ministarstvu energetike, međutim, demantuju tvrdnje domaćih naftaša. Državni sekretar Dušan Mrakić rekao nam je da o veličini skladišta još nije bilo razgovora.
- To nije tačno, ne znam odakle ta informacija. O tome još nismo ni razgovarali - kratko nam je objasnio.  

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NIS ostaje monopolista

Izvor: S media, 02.Okt.2010, 00:54

Naftaši: U zakonu o gorivu planiraju odredbe po kojima bi uvoznici morali da imaju skladišta od 25.000 tona, što može da ispuni jedino NIS...Ministarstvo energetike na mala vrata hoće da produži monopol NIS-a, koji ističe 31. decembra ove godine, tvrde domaći naftaši. Time bi, kažu, NIS-u bila...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.