NEMA DOGOVORA O JEZIKU U CRNOJ GORI

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA DOGOVORA O JEZIKU U CRNOJ GORI

PODGORICA - Najjača opoziciona partija u Crnoj Gori, Socijalistička narodna partija (SNP) naložila je svom predsedniku i poslaničkom klubu da zajedno sa ostalim opozicionim partijama nastave pregovore sa vlastima kako bi se obezbedio ravnopravni status srpskog jezika u školama, ali i dalji nastavak evropskih integracija Crne Gore

PODGORICA - Najjača opoziciona partija u Crnoj Gori, Socijalistička narodna partija (SNP) naložila je svom predsedniku i poslaničkom klubu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zajedno sa ostalim opozicionim partijama nastave pregovore sa vlastima kako bi se obezbedio ravnopravni status srpskog jezika u školama, ali i dalji nastavak evropskih integracija Crne Gore.

Opozicione partije u Crnoj Gori odbile su predlog vladajuće Demokratske partije socijaliste (DPS) da naziv nastavnog predmeta bude crnogorsko/srpski, bosanski i hrvatski uz obrazlozenje da on "ne obezbeđuje ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika".

Jedinstven stav opozicije je da naziv nastavnog predmeta bude maternji jezik, što je neprihvatljivo za DPS. Status srspkog jezika u školama uslov je opozicije za podršku izbornom zakonu, čije usvajanje je neophodno za dobijanje datuma pregovora o članstvu sa EU.

Usvajanje tog zakona odlaže se već četiri godine i za njegovu verifikaciju u parlamenta neophodna je dvotrećinska većina poslanika. Sednica skupštine o izbornom zakonu zakazana za danas, odložena je za sredu, zbog pregovora vlasti i opozicije o nazivu predmeta o jeziku.

Parlament je krajem prošle nedelje usvojio izmene Zakona o opštem obrazovanju, koje predviđaju izdvođenje nastave u školama na crnogorskom, ali i na srpskom i drugim jezicima u službenoj upotrebi. Prethodnim zakonskim rešenjem bilo je predviđeno izvođenje nastave na crnogorskom, umesto maternjem, kako je to do sada bio slučaj.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.