Izvor: B92, 08.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV o aferaškom novinarstvu

Novi Sad -- Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorava da je "aferaško novinarstvo" sve prisutnije u domaćim medijima.

Novinarske priče koje se baziraju na privatnim krivičnim prijavama zapravo predstavljaju izrazito neprofesionalno novinarstvo jer se iza njih često kriju naručeni tekstovi ili radijski i televizijski prilozi tempirani u određeno vreme, stoji u saopštenju.

NDNV je reagovalo na aferu na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između doktora Aleksandra Milovančeva i doktora Save Nenića, gde je čitava "priča" bazirana na jednoj privatnoj krivičnoj prijavi koju su mediji objavili ne čekajući da je nadležno tužilaštvo razmotri.

Time su svi mediji koji su se upustili u izveštavanje prekršili najelementarnije principe novinarske profesije i Etički kodeks novinara Srbije, za šta snose moralnu odgovornost, navodi NDNV.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.