NBS spremna da pooštri monetarnu politiku i intenzivnije brani kurs

Izvor: Glas javnosti, 07.Avg.2010, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS spremna da pooštri monetarnu politiku i intenzivnije brani kurs

BEOGRAD - Ekonomista Goran Nikolić smatra da je povećanje referentne kamatne stope za samo 0,5 procentnih poena signal poslovnim bankama da je Narodna banka Srbije spremna da značajno pooštri monetarnu politiku i da intenzivnije brani kurs.

Nikolić je istakao da je bitno da se kod poslovnih banaka stvori anticipacija da će NBS braniti kurs i da ne očekuju dalje slabljenje domaće valute, da bi povećale svoju izloženost u dinarima.

"Sada možemo da očekujemo usporavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pada dinara. Ako finansijski sektor anticipira da će kurs da pada, onda izbegava poziciju u dinarima, da ne bi pravio gubitke. Nije više realno očekivati neki značajniji pad dinara. Inflacija je ugrožena i NBS će sada intervenisati", ocenio je Nikolić.

Član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Sonja Miladinovski ocenila je da je povećanje referentne kamatne stope dobra mera koju je bankarski sektor manje-više očekivao.

"NBS prati kretanje inflacije i ima prostora u svojoj projekciji za određene nivelacije u pravcu podizanja, ili spuštanja repo stope", objasnila je Sonja Miladinovski.

"Povećanje referentne kamatne stope će, između ostalog, pozitivno uticati i na kretanje deviznog kursa, u smislu neke njegove dalje stabilizacije", istakla je članica Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Prethodna promena referentne kamatne stope NBS bila je 11. maja, kada je snižena sa 8,5 na osam odsto, a od početka 2010. referentna kamata je smanjena ukupno za jedan i po procentni poen.

Centralna banka kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije. U repo operacijama NBS prodaje hartije od vrednosti uz obavezu da ih u određenom roku otkupi uz kamatu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.