Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Menjačko tržište ne pokazuje znakove uznemirenja

Beograd -- Narodna banka Srbije saopštila je u petak da razloge za povećani pritisak na deviznom tržištu treba traziti u povećanoj kupovini banaka za potrebe svojih komintenata, pada dolara, kao i u političkoj neizvesnosti. Komentarišući današnji porast prodajnog kursa dinara u menjačnicama u iznosu nešto višem od 70 dinara za jedan evro, NBS kao glavni razlog NBS navodi dostizanje najvišeg važećeg nivoa prodajnog kursa dinara prema evru na koji je dodata menjačka provizija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 0,15 odsto. U saopštenju se navodi da je najviši nivo važećeg prodajnog kursa dinara prema evru za efektivu dostignut 12. februara, kada se jedan evro mogao kupiti za 69,97 dinara.

"Menjačko tržište ne pokazuje znake uznemirenja", ističe se u NBS i precizira da je NBS spremna da svojim značajnim deviznim rezervama amortizuje i veće pritiske na deviznom tržištu. U saopštenju se navodi da je "NBS u januaru, preko svojih menjačnica otkupila 2,3 puta više efektive nego što je prodala, a u prve dve nedelje februara 4,3 puta više".

Prodajni kurs evra u Novom Sadu danas je bio 70,03 dinara, a kupovni 69,15 dinara, dok je u Beogradu on iznosio 70,02 dinara, odnosno, 69,15 dinara.

Kako je agenciji Beta potvrdjeno u većem broju menjačnica, očekuje se prodajni kurs sutra "stabilizuje" i bude 69,9, a kupovni 69,1 dinar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.