NAJVEĆE ZIMOVALIŠTE SOVA NA SVETU: U Kikindi postavili kutije za gnežđenje

Izvor: Kurir, 27.Nov.2015, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVEĆE ZIMOVALIŠTE SOVA NA SVETU: U Kikindi postavili kutije za gnežđenje

KIKINDA - Kontinuirana briga Kikinđana o najvećem zimovalištu sova ušara na svetu, potvrđena je postavljanjem kutija za gnežđenje ovih ptica grabljivica.

Namera stručnjaka Centra za zaštitu sova Srbije, jeste da se na stablima u centru grada, postavi 20 ovakvih kutija:

"Za izradu kutija ne koristimo drvo, nego recikliran tetrapak koji je vodootporan. Na ovaj načim obezbedićemo da se ptice bezbednije gnezde, a Kikinđanima i eko turistima iz svih krajeva sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<  još više ćemo približiti sove ušare", kaže za Kurir Milan Ružić, predsednik Centra za zaštitu sova Srbije.

Ekspert za sove, pojašnjava da su na stablima u centru Kikinde, ove ptice pronašle bezbedno mesto, gde je manje snega i vetra, a u okolini grada, na njivama, ogromne količine hrane:

Foto: Saša Urošev

"Iako u  Zrenjaninu, Kuli i Srbobranu ove ptice, takođe, masovnije dolaze, centar  Kikinde je bez premca. Pre petanestak dana smo izbrojali 371 sovu, a očekujemo da njihova populacija ove zime dosegne 500 jedinki", navodi Ružić i podseća da su ornitolozi, rekordne 2009. godine, izbrojali 743 sove:

"U naše planove spada i instaliranje kamera na nekoliko stabala, koje će omogućiti ljudima da ih još bolje upoznaju. Medijski vetar u leđa, Kikindi kao jednoj od deset najznačajnijih sredina za boravak divljih životinja, daće dokumentarac ekipe “One planet” u produkciji BBC. Film je ovde lane snimljen, a premijerno će biti prikazan krajem iduće godine", kaže Ružić.

Foto: Saša Urošev

Procenjuje se  da će ovaj dokumentarac i četvorominutni segment o sovama, videti oko 500 miliona ljudi, a serija će se prikazati u čak  200 zemalja.

(S. U.)

Zaštitni znak Kikinde

Posebnom odlukom SO Kikinda, centar grada zaštićen je kao najveće zimovalište sova na svetu. Sve češće sa dvogledima i fotoaparatima, sove dolaze da posmatraju ornitolozi iz celog sveta.  U decembru se očekuju grupe iz Italije i SAD. Već četiri godine se održava i manifestacija " Novembar-mesec sova ušara”.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.