Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzičarski hleb u Srbiji

Beograd -- Muzičari u Srbiji ne nadaju se da će u svojoj zemlji moći da žive od svog rada.

Neuređeno pitanje autorskih prava, nedostatak podrške manje tiražnim i nekomercijalnim umetnicima i manjak prostora za promocije takvih sadržaja, osnovni su problemi sa kojima se suočavaju. Jedinu mogućnost da se od muzičarskog hleba živi vide u mogućnosti regionalnog povezivanja i proboja na strana tržišta.

Nedostatak prostora za vežbanje i održavanje koncerata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezainteresovanost velikih sponzora, ali i državnih institucija za rokenrol i manje komercijalnu muziku u celini osnovni su problemi koji utiču na srpske muzičare. Međutim, trn u oku im je nerešeno pitanje autorskih prava i SOKOJ-a, kao institucija čije funkcionisanje izaziva kontroverze.

"Autori koji prodaju srednje tiraže su ljudi koji su potpuno zanemareni u SOKOJ-u", kaže Nikola Vranjković iz Block Out-a.

Muzičari koji se ne bave komercijalnom muzikom slažu se da se od tog posla u ovoj zemlji ne može živeti. Oni smatraju da je jedno od rešenja je i u pomoći muzičarima koju ne spadaju u kategoriju mejnstrima.

Serija tribina koje se bave ovom problematikom počele su danas u Domu omladine u Beogradu. Organizatori najavljuju i nastavke 13. i 20 juna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.