Izvor: B92, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Musliju promovisao knjigu

Beograd -- Knjiga "Dnevnik Albanca u Beogradu, januar-jun 1999. godine" novinara i publiciste Fahrija Muslijua predstavljena je danas u Beogradu.

Musliju, novinar i publicista iz Beograda, koji je tada izveštavao za "Glas Amerike", u prvom delu knjige opisao je političku situaciju u Srbiji uoči bombardovanja, a u drugom, pod nazivom "Duševna plima i oseka", priložio je izvod iz svog dnevnika.

Ovo je dokument koji svedoči o "zloj beskonačnosti i "tapkanju u mestu", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je publicista Mihailo Mihailov. "Za osam godina ništa se nije promenilo. Retorika je ista, imena su ista", dodao je, a sličnu ocenu izneli su i ostali učesnici promocije.

Prema njegovim rečima, o Kosovu se i dalje priča kao o "kolevci srpstva", Vuk Drašković i dalje govori da se treba pojaviti sa

novim, konkretnim predlozima, Marti Ahtisari i dalje je aktuelan...

Novinar Radmilo Kljajić je rekao da je "tužno" što je retorika države u odbrani Kosova slična sa onom od pre osam godina, a književnik Filip David je ocenio da je situacija "čak beznadežnija i da se zaoštrava".

Kako je David rekao, politika je "ista", a "malobrojni političari koji traže promenu razmišljanja prema Kosovu i Zapadu" i dalje se smatraju izdajnicima.

Radmilo Kljajić je rekao da je knjiga Muslijua "prilog pomirenju" dva naroda i ocenio da "zla ima na obe strane".

To je, kako je kazao, priča o vremenu "kada su svi bili poniženi politikom jednog čoveka", priča koja "podseća na jedno lako obećanje od pre 20 godina", na metke "od kojih stradaju i gledaoci i čitaoci".

"Fahri je srećan - imao je prijatelje u Beogradu, što je dokaz da taj grad nije ubijen", dodao je Kljajić, a advokat Dragoljub Todorović je ocenio da je glavni grad Srbije, nekada Jugoslavije, od 1989. godine prestao da bude metropola, pretvorivši se u "palanku".

"Kad sretnem Fahrija, pomislim - ipak ima nade za Beograd", dodao je Todorović.

Jedan od lidera kosovskih Srba Momčilo Trajković rekao je da mu je Fahri Musliju prijatelj i zemljak, i da će sam napisati knjigu koja će pokazati da je tragedija Srba i Albanaca - zajednička.

Promociji su, pored ostalih, prisustvovali glumac Bekim Fehmiju i bivši fudbaler "Partizana" Dževad Prekazi - slavna imena iz doba nekadašnje Jugoslavije.

"Dnevnik Albanca u Beogradu" je druga Muslijuovljeva knjiga na srpskom jeziku. Prva, "Rasplitanje kosovskog čvora", objavljena je 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.