Muškarci češće  umiru od side

Izvor: Blic, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarci češće umiru od side

M.S. je završio fakultet, oženio se, a kao poklon za početak zajedničkog života, njegovi roditelji kupili su stan mladom bračnom paru. Sve preduslove za dalji srećan i uspešan život sasekli su rezultati HIV testa koji je pokazao da su oboje pozitivni. M.S. ima 29 godina, a njegova supruga je devet godina mlađa.

Proteklih godina zajedničkim radom agencija Ujedinjenih nacija, vladinih institucija, nevladinog sektora i Ministarstva zdravlja Srbije obeležavana je prvodecembarska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kampanja kroz različite aktivnosti i kampanje. Preuzmi odgovornost i ti! Zaustavimo sidu! Održimo obećanje!

- Više od 20 godina čovečanstvo ima priliku da se bori protiv ove bolesti, koja je geometrijski progresivno povećavala broj zaraženih. Srbiji je u oktobru prošle godine globalni Fond za HIV, tuberkulozu i malariju odobrio petogodišnji projekat u iznosu od skoro deset miliona dolara. Projekat je započeo u junu ove godine, a trebalo bi da bude okončan 2012. Program je fokusiran na rizične grupe, kao što su intravenski korisnici droge, muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, osobe koje se bave seksualnim radom, mlade Rome i druge marginalizovane mlade, zatvorenike, decu u institucijama socijalnog staranja, kao i na osobe koje žive sa sidom. Naš cilj je da se zaustavi širenje HIV infekcije - objasnio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Sprovođenje projekta Ministarstvo zdravlja započelo je u saradnji sa 20 domaćih nevladinih organizacija, četiri bolnice, tri kazneno-popravna zavoda, dva regionalna zavoda za javno zdravlje i Zavoda za javno zdravlje Srbije, a osnova ovog terenskog rada biće savetovanje osoba koje su pod povećanim rizikom, metadonski program za intravenske korisnike, program podrške deci u ustanovama socijalne zaštite i zatvorenicima i organizovanje grupa za samopomoć osobama koje žive sa HIV-om.

Epidemiološka situacija u Srbiji beleži porast seksualnog prenosa HIV virusa. U proteklih nešto više od deset godina ovaj procenat je povećan sa 15 na 51 odsto, dok je istovremeno među intravenskim korisnicima droge broj zaraženih pao sa 72 na 18 odsto.

Inficiranih, obolelih i umrlih muškaraca je trostruko više nego žena. Najviše HIV pozitivnih osoba je u starosnoj grupaciji od 25 do 39 godina, čak 58 odsto. Najmanje inficiranih je među decom do 15 godina i u procentima iznosi 3,3, a nešto više među mladima od 15 do 24 godine, skoro 13 odsto.

U Srbiji je od 1985. godine do danas zvanično registrovano 2.178 HIV pozitivnih osoba, 63 odsto je obolelo od side, dok je 66 odsto od ukupnog broja obolelih umrlo. Najviše HIV pozitivnih, 89 odsto, jeste na teritoriji centralne Srbije, tačnije uglavnom na teritoriji Beograda, gde je evidentirano čak 77 odsto. Kao i u svakoj metropoli u svetu, u Beogradu je rizično ponašanje najčešće, ali se visoki procenat opravdava i činjenicom da je upravo na ovom području urađen i najveći broj testova.

Ohrabrujući podaci su da kontinuirani rast obolelih od side od pre osam godina postepeno opada, a statističke procene zdravstvenih radnika su da će se ovakav trend zadržati.

Doktorka me izbacila iz ordinacije

Trebalo je da uradim ultrazvuk abdomena u jednoj novosadskoj ambulanti, ali me je doktorka izbacila iz ordinacije i rekla da se zarazila čim me je videla na vratima. Onda je nju načelnik naružio, nazvao ju je raznim pogrdnim imenima i pregledao me.

Od tada, kad god mi nešto treba, njega zovem. A sve te probleme imam jer su mi u ambulanti opšte prakse napisali i na knjižici i u kartonu da sam HIV pozitivan - priča jedan 36-godišnji Novosađanin svoje najdramatičnije iskustvo i predrasude sa kojima se susreće od kako je pre nešto više od dve godine saznao da je zaražen ovim virusom.

Lekari ne mogu sa sigurnošću da kažu od kada je on nosilac virusa, te pretpostavljaju da je do toga moglo da dođe pre pet-šest godina, ali i dvostruko više. On pak ne želi da priča o tome na koji način se zarazio, ali priznaje da je u životu bilo „različitog rizičnog ponašanja". Njegova supruga nije baš dobro podnela saznanje da joj je muž zaražen, a njihov odnos nakon dramatičnog otkrića ovaj čovek opisuje rečima: „Bilo je tu svega, i podrške i osude".

Upravo zbog nje ne želi da otkriva puno o privatnom životu. Supruga mu je zaposlena u bolnici i ne želi da je kolege prepoznaju, a nije otkrio ni da li imaju dece. Upravo zbog moguće osude okoline niko van njegove porodice ne zna da je on HIV pozitivan.

- U filijali Fonda (Zavoda za zdravstveno osiguranje) su mi uzeli radnu knjižicu jer na osnovu rešenja o invalidnosti ne mogu da radim, a na Birou (Nacionalnoj službi za zapošljavanje) se i dalje vodim kao nezaposlen. Pošto besplatno dobijam terapiju lekova, u Centru za socijalni rad su odbili da mi daju i neku drugu pomoć. Sada sam, zahvaljujući Veri Grakavac iz Gradskog sekretarijata za socijalnu politiku, uspeo da se izborim za pomoć, te dobijam 5.200 dinara mesečno i prvi sam HIV pozitivan čovek u Vojvodini koji dobija neku novčanu pomoć, mada je i to samo na godinu dana - priča ovaj Novosađanin koji smisao u životu vidi u tome da pomaže drugima.

Od kako je oboleo, ovaj čovek radi kao volonter u Crvenoj liniji Ekumenske humanitarne organizacije, gde se javlja na telefon i savetuje one koji imaju iste ili slične probleme i obilazi starije ljude koji žive sami, te im pomaže u sređivanju kuće.

Lj. Petrović

Ciljevi kampanje

- sprečavanje širenja HIV-a kod rizičnih grupa

- da se obezbedi kontinuitet usluge nege zaraženih HIV-om

- da se obrazuje okruženje koje pruža podršku zaraženima

- da se ojača kapacitet zdravstvenog sistema

Broj obolelih od 1985. do 2006.

rizične grupe broj obolelih broj umrlih

intravenski narkomani 582 452

homoseksualci biseksualci 206 125

heteroseksualci i seks. partneri HIV+ 280 158

hemofiličari i primaoci krvi 115 89

sa majke na dete 20 12

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.